Sonda Huygens emitirala signal nakon ulaska u atmosferu Titana

Sonda Huygens emitirala je signal nakon što je ušla u atmosferu najvećeg Saturnovog mjeseca Titana što znači da je bila neoštećena u vrijeme kada se počela spuštati, priopćio je u petak Europski centar za svemirske operacije (ESOC) u Darmstadtu u Njemačkoj, a prenijele su svjetske novinske agencije.

Radarski teleskopi u petak su bili usmjereni prema Saturnu kako bi pratili signale koje je na Zemlju prenosio Cassini, američki orbiter koji je nosio sondu Huygens u misiju dvije milijarde kilometara preko svemira.

Signal je pokazao da je prva kritična faza, ulazak u atmosferu Titana, prošla uspješno jer se otvorio padobran Huygensa i sonda je počela usporavati, navodi ESOC. Huygens, nazvan po nizozemskom astronomu, europski je doprinos misiji.

"To je kao prvi plač novorođenčeta", rekao je Jean-Pierre Lebreton, znanstveni direktor misije.

On je rekao da treba proći još pet sati nakon kojih će se znati je li sonda izvršila svoju zadaću točno prema planu, budući da Cassini prima sve njezine signale i zatim ih sprema prije slanja na Zemlju po završetku misije.

Huygens prenosi podatke tijekom svog spuštanja kroz atmosferu, koje traje 140 minuta, a očekuje se da će se razbiti kada dotakne površinu Saturnova mjeseca. Temperatura na Titanu je 180 stupnjeva Celzijusa ispod ništice.

(Hina) xkga ydv

Pročitajte više