Sony XEL-1 - prvi OLED koji je skoro probio led

OLED ekrani koje koristi Sony XEL-1, unatoč svojoj primamljivoj kvaliteti slike i dizajnu, ruše snove svih kupaca koji očekuju "pravu stvar" za cijenu koju su platili.

Iako je OLED tehnologija prepoznata kao potencijal na tržištu televizora to nije bilo dovoljno da Sonyjev OLED model XEL-1 opravda visoku cijenu od gotovo 2.500 dolara, ali i prouzroči probleme smanjenog vijeka trajanja.

Novi Sonyjev ekran na spomenutom modelu, prema istraživanju tvrtke DisplaySearch, trajat će upola manje od vijeka koji propisuje proizvođač. Testiranje ekrana tijekom 1.000 sati, što je nešto duže od tri mjeseca, pokazalo je poražavajuće rezultate, intenzitet plavog osvijetljena smanjen je za 12 posto, crvenog za 7, a zelenog za 8 posto.

Sony procjenjuje kako će ekran modela XEL-1 trajati 30.000 sati, dok preračunato, on gubi polovinu svoje svjetline u 17.000 sati s time da se pad kvalitete počinje primjećivati već nakon 1.000 sati.

Iako je testiranje sproveo DisplaySearch, jedan od vodećih u testiranju ekrana, Sony je spremno odbacio takve navode tvrdeći kako i dalje stoje iza svojih brojki. OLED tehnologija puno obećaje, no vrlo je moguće da se ponavlja kako se "prvi mačići u vodu bacaju".

V.M.

Pročitajte više