Soroš: Nijemci bi mogli izazvati deflaciju, pomutnju i krah eura



MILIJARDER George Soroš, ulagač možda najpoznatiji po tome što je 1992. zaradio milijardu dolara kladeći se protiv britanske funte, izazvao je pravu malu pomutnju u Njemačkoj, koju je optužio da će ovakvom politikom uzrokovati slom eura.

"Euro je inherentno pogrešan konstrukt", naveo je Soroš u govoru na Sveučilištu Humboldt u Berlinu. Euro je, po Sorošu, od samog trenutka kad je Ugovorom iz Maastrichta osnovana monetarna unija u sklopu EU-a, nepotpuna valuta.

Pogubna njemačka politika

Možda još jaču kritiku uputio je Njemačkoj, koja "ugrožava EU svojim procikličkim političkim potezima. Razumijem da je ovo teška optužba, ali bojim se da je opravdana", naveo je.

"Smanjivanjem svog proračunskog deficita i odupiranjem rastu plaća koji bi kompenzirao pad kupovne moći eura, Njemačka zapravo ostalim zemljama u Uniji otežava da postanu tržišno kompetentnije", dodao je.

Pozvao je Europu da prvo nađe način za izlazak iz krize, a da onda ojača strukturu eura, što nikako neće moći učiniti bez Njemačke.

Deflacija, krah eura, propast europskog projekta

U razgovoru s tjednikom Die Zeit bio je još oštriji. Rekao je da je Njemačka izolirana od ostatka svijeta: "Zbog svoje povijesti više se boji inflacije nego recesije. U ostatku svijeta je to upravo suprotno".

Njemačka je politika proračunske štednje "opasnost za Europu i mogla bi uništiti cijeli europski projekt", a nije isključen ni krah eura, smatra Soroš.

Trenutno njemačka politika susjede baca u deflaciju  - cijene i zajmovi padaju, što dovodi do prijetnje "duge faze stagnacije", koju bi mogli pratiti nacionalizam, socijalni nemiri i ksenofobija, rekao je.

Pročitajte više