Soros predložio osnivanje fonda za pomoć zemljama u razvoju zbog klimatskih promjena

SVJETSKI multimilijarder George Soros, poznat po brojnim fondacijama iz kojih pomaže zemlje u razvoju, predložio je osnivanje međunarodnog fonda iz kojeg bi se financijski potpomagale siromašne zemlje u procesu prilagodbe klimatskim promjenama. Soros je u izjavi za američku TV mrežu CNN predložio da razvijene zemlje dio novca koji su u obliku posebnih isplatnih prava povukli u rujnu iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uplate u posebni fond kao neku vrstu posudbe. Taj bi se novac, prema njegovoj ideji, potom koristio za financiranje projekata za smanjivanje emisije štetnih plinova u zemljama u razvoju.

George Soros, koji sudjeluje na aktualnom samitu o klimatskim promjenama u Kopenhagenu, podsjeća da su najrazvijenije zemlje svijeta iz MMF-a povukle više od 150 milijardi dolara namijenjenih saniranju šteta nanesenih aktualnom ekonomskom krizom.

Za taj novac, tvrdi Soros, nije bilo stvarne potrebe, a on bi se preko "zelenog fonda" mogao distribuirati u zemlje u razvoju kako bi im se pomoglo da lakše i bezbolnije ispune svoje obveze smanjenja emisija stakleničkih plinova u atmosferu.

Mađarski multimilijarder tvrdi kako je prijedlog već poslao na adrese nekih od razvijenih zemalja i od njih dobio podršku, no dodao je i kako očekuje određeni "otpor" američkog kongresa, koji treba odobriti takav potez. Soros tvrdi kako bi to za američku administraciju mogao biti "bolan potez" ako ne bude političke volje da se nešto takvo učini. No on smatra kako bi američki predsjednik Barack Obama mogao podržati taj prijedlog. Sorosev prijedlog podržale su i neke međunarodne organizacije, a jedna od njih, humanitarna organizacija Oxfam, pozdravila je ideju izjavom kako je "konačno netko pokazao toliko potrebnu promjenu u razmišljanju koja treba doći od strane razvijenih zemalja".

Oxfamov savjetnik za klimu Robert Bailey CNN-u je izjavio kako će siromašne zemlje do 2020. godine trebati najmanje 100 milijardi dolara godišnje za prilagodbu klimatskim promjenama, te je upozorio kako je krajnje vrijeme da se svjetski novac upotrijebi za pravu svrhu.

Pročitajte više