Soros: Trump je ultimativni narcis koji je spreman uništiti svijet

Foto: EPA

GEORGE Soros, kontroverzni mađarsko-američki milijarder, investitor i liberalni donator, u najnovijem intervjuu nije štedio američkog predsjednika Donalda Trumpa. Opisao ga je kao "ultimativnog narcisa koji se smatra svemoćnim i koji je voljan uništiti svijet".

Dodao je da će, ako američka Demokratska stranka premoćno dobije generalne izbore ove jeseni i ostvari većinu u Kongresu i Senatu te počne s procedurom opoziva, podržati Trumpovu smjenu.

Trump i Soros u vrlo su lošim odnosima još od izbora na kojima je Trump pobijedio kandidatkinju koju je Soros podržavao, Hillary Clinton. Soros je donirao kampanji Clinton više od 10,5 milijuna dolara, prema Centru za odgovornu politiku u Washingtonu. A kako je prošle godine izvijestio Wall Street Journal, Soros je izgubio gotovo milijardu dolara uslijed burzovnih špekulacija nakon Trumpove pobjede.

Soros je, razumljivo, razočaran svjetskim zbivanjima u zadnjih par godina. "Sve što je moglo poći ukrivo, pošlo je ukrivo". Trumpova nacionalistička i protekcionistička politika upravo je suprotna od globalističke i liberalne politike za koju se zalaže Soros. Donedavno je vjerovao da je Europska unija tako uspješna da će njegove Zaklade otvorenog društva, koje su od devedesetih aktivne u postkomunističkim zemljama EU-a, moći prestati s radom. Sad EU ostaje bez Velike Britanije, a u nizu zemlja članica na vlast su došli populisti i nacionalisti.

>> GEORGE SOROS Tko je babaroga koja je desničarima dežurni krivac za sve?

"Što je veća opasnost, što je veća prijetnja, više se osjećam da joj se moram suprotstaviti"

U zemlji njegovog rođenja, u kojoj je preživio i Drugi svjetski rat i Holokaust, premijer Viktor Orban pokrenuo je protiv ovog židovskog milijardera, koji je postao omiljena babaroga desnice, nevjerojatnu kampanju, proglašavajući ga praktički državnim neprijateljem i najavljujući "Zakon za zaustavljanje Sorosa" kojim bi se ograničilo strano financiranje civilnog društva i zabranilo ono koje predstavlja "nacionalni sigurnosni rizik". To je natjeralo njegove Zaklade otvorenog društva da se najave preseljenje iz Budimpešte u Berlin.

Također, budućnost Srednjoeuropskog sveučilišta, koje Orban pogrdno zove "Sorosevo sveučilište" jer ga je Soros osnovao i financirao, vrlo je upitna nakon donošenja novog mađarskog zakona o regulaciji stranih sveučilišta. Osim u Mađarskoj, Soros je meta sve žešćih napada u SAD-u, gdje su republikanci iskoristili njegove donacije demokratima protiv njih u kampanji.

>> Soros rekao da je Europska unija pred raspadom, iznio plan za njen spas

"Ponosan sam na svoje neprijatelje"

Prema desničarskim teorijama zavjera, Soros je svemoćni arhitekt lijevih i liberalnih političkih snaga diljem svijeta i stoji iza svega, od izbjegličke krize do ratova na Bliskom istoku ili istrage o Trumpu i Rusiji. Sorosa je nedavno prozvao i ruski predsjednik Vladimir Putin, tvrdeći da su njegove donacije diljem svijeta isto miješanje u izbore za koje je američka obavještajna zajednica utvrdila da je Rusija izvela u SAD-u. "On intervenira u stvari svugdje po svijetu. Ali State Department će vam reći da to nema veze s time, da je to osobni posao Sorosa", rekao je Putin u intervjuu za austrijsku televiziju. Rusija je također prije nekoliko godina praktički zabranila rad Zaklada otvorenog društva na svom teritoriju.

No unatoč svemu, 87-godišnji Soros ne misli se predati niti povući u mirovinu. Umjesto toga, najavljuje da će se boriti još žešće za svoje političke ciljeve. "Što je veća opasnost, što je veća prijetnja, više se osjećam da joj se moram suprotstaviti. Stoga u tom smislu, da, udvostručio sam svoje napore", rekao je Soros u intervjuu za Washington Post nakon gostovanja na konferenciji Human Rights Watcha u Švicarskoj.

Direktor Zaklada otvorenog društva i bivši politički direktor Obamine Bijele kuće Patrick Gaspard nedavno je pitao Sorosa kako gleda na ulogu ove organizacije u vrijeme kad je njen rad pod sve jačim napadima. "Ovo je trenutak zbog kojeg smo nastali", odgovorio mu je Soros, kaže Gaspard. Ipak, kako sam Soros priznaje, pobjeda Trumpa i drugi događaji posljednjih godina zatekli su ga. "Pretpostavljam da sam živio u svom balonu", kaže Soros.

Soros se osvrnuo i na teoriju zavjere, koju je nedavno na Twitteru ponovila i Roseanne Barr, da je on "nacist koji je izručivao svoje židovske sunarodnjake kako bi ih se ubilo u njemačkim koncentracijskim logorima i ukralo njihovo bogatstvo". Soros, koji je u vrijeme nacističke okupacije Mađarske imao 13 godina i koristio lažni identitet kako bi preživio, nazvao je takve optužbe "potpunom fabrikacijom" koja ga "užasno nervira".

Ipak, Soros nije malodušan zbog demonizacije kojoj je podvrgnut. "Ponosan sam na svoje neprijatelje. Kad pogledam neprijatelje koje imam diljem svijeta, mora da radim nešto dobro", rekao je.

Pročitajte više