Soweto, simbol borbe protiv apartheida slavi 100 godina

JUŽNOAFRIČKA općina Soweto, simbol borbe protiv apartheida, proslavit će u listopadu 100 godina postojanja nizom priredaba koje bi trebale ostvariti dobit iz koje će se financirati njezin razvoj, objavio je u srijedu gradonačelnik Johannesburga Amos Masondo.

"Proslava 100 godina Soweta prigoda je da se prizna i pozdravi bogatstvo njegove kulture i načina života", pojasnio je gradonačelnik na konferenciji za novinare u toj golemoj općini smještenoj na jugozapadu Johannesburga.

"Slavit će se heroji i heroine ponikli iz Soweta koji su dali doprinos u svim profesijama i sferama: politici, poslovnom svijetu, umjetnosti, novinarstvu, medicini, obrazovanju", rekao je Masondo.

U Sowetu, čije je ime kratica za SOuth WEst TOwnship (Jugozapadna općina), živjeli su brojni borci za slobodu, a među najistaknutijima su Nelson Mandela i njegova bivša supruga Winnie. Taj je grad u gradu bio uvijek prvi u prosvjedima protiv apartheida kao što je bio ustanak 1976. godine.

Novac prikupljen priredbama poglavito će se namijeniti gradnji trećeg javnog bazena, obnovi igrališta za kriket te preuređenju jedne javne zgrade u kazalište.

Za datum rođenja Soweta smatra se 14. listopada 1904., kada je grad Johannesburg odlučio stvoriti novu zonu za crnce unutar goleme farme zvane Klipsruit.

Pročitajte više