Ozbiljno upozorenje turskog ministra: Više nismo saveznici Europe

Foto: Getty Images

"VIŠE nismo saveznici Europe", rekao je turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu, tijekom rasprave pod nazivom 'Državno upravljanje u turskoj islamskoj tradiciji'.

"Oni su koristili teror kao oruđe i razdvojili ljude prema vjeroispovijesti i rasi. Napustili su sve demokratske procedure zbog političke koristi", rekao je Soylu o Europi.

"Turska više nije njihov satelit i saveznik"


"Napetost koju osjećamo spram Europe uzrokovana je turskim odbijanjem uloge i pokušajima da svijet razumije njen položaj. Turska više nije njihov satelit i saveznik", rekao je ministar unutarnjih poslova, a prenosi komnews.

Napetosti su jačale nakon što je nekoliko Europskih zemalja zabranilo članovima turske vlade organiziranje skupova u Europi kako bi zatražili od svojih državljana glasanje "za" u nadolazećem referendumu o povećanju ovlasti turskog predsjednika Tayyipa Erdogana. Sam Erdogan je rekao da te mjere podsjećaju na "nacistička vremena".

Odnosi između Turske s jedne strane i Njemačke i Nizozemske s druge strane ozbiljno su se zaoštrili nakon što su se neki ministri pokušali susresti s turskim državljanima u inozemstvu nakon upozorenja o zabrani susreta u državama u kojima žive.

Pročitajte više