POGLEDAJTE ANIMACIJU SpaceX sutra lansira najsnažniju raketu na svijetu

Screenshot: YouTube
 
TVRTKA SpaceX objavila je animaciju sutrašnjeg lansiranja rakete Falcon Heavy, "najsnažnije funkcionalne rakete na svijetu". 
 
Dugo očekivano lansiranje rakete Falcon Heavy najavljeno je za utorak, a tvrtka SpaceX je objavila: "Kada Falcon Heavy poleti, bit će najsnažnija funkcionalna raketa na svijetu. Sposobna nositi težinu veću od prepunog putničkog aviona, raketa može ponijeti više nego dvostruko veći teret od Delte IV Heavy, za samo jednu trećinu cijene."
 
Falcon Heavy se sastoji od tri manje rakete Falcon 9, od kojih svaka ima po devet motora. Dosad nijedna funkcionalna raketa nije imala toliku snagu. "Raketa je sposobna nositi oko 65.000 kilograma u Zemljinu orbitu", objavio je SpaceX.
 
 
Objavljena video animacija prikazuje lansiranje rakete, odvajanje pojedinih dijelova te vraćanje na mjesto lansiranja. Maksimalna brzina rakete bit će 11 kilometara u sekundi, a letjet će 400 milijuna kilometara od Zemlje. Raketa je sastavljena kao dio plana osnivača tvrtke Elona Muska za slanje ljudi na Mars.
 
Što ako lansiranje ne uspije?
 
Elon Musk je na konferenciji prošle godine rekao da postoji vjerojatnost da Falcon Heavy ne dospije do orbite. Profesor astronautike na MIT-u Paulo Lozano izjavio je za CNN: "Dovoljno je da se jedan od 27 motora zapali da lansiranje propadne".
 
Ako Falcon Heavy eksplodira preblizu platforme za lansiranje, ona će biti uništena. Platforma pod nazivom 39A jedina je koja se može koristiti za lansiranje nove letjelice SpaceX-a Crew Dragon, koju tvrtka razvija za pomoć NASA-i u prijevozu astronauta do Međunarodne svemirske postaje. Eksplozija rakete Falcon Heavy tako bi onemogućila lansiranje Crew Dragona i otežala NASA-in napredak.

Pročitajte više