SpaceX uspješno lansirao moćan Falcon Heavy i prizemljio sve tri pogonske rakete

Screenshot: Index/Ruptly

KOMPANIJA SpaceX uspješno je 11. travnja lansirala i prizemljila raketu Falcon Heavy, piše CNN.

Raketa Falcon Heavy lansirana je u18:35 po lokalnom vremenu s istog mjesta na kojem su se nekada nalazile letjelice NASA-ine misije Apollo, odnosno s Kennedy Space Centera na Floridi. 34 minute nakon polijetanja, raketa je u orbitu Zemlje ispustila komunikacijski satelit Arabsat-6A koji će pružati internetske i komunikacijske usluge stanovnicima Bliskog istoka, Afrike i dijelova Europe.

Višekratne pogonske rakete

Tvrtka SpaceX izvela je ovim lansiranjem dva nova pothvata. Naime, prvi put je ostvarila misiju za drugu stranku, u ovome slučaju privatnu kompaniju Arabsat, ali i uspješno lansirala i prizemljila sve tri pogonske rakete (eng. rocket boosters). 

Naime, nakon što je ostvarena misija, dvije sporedne pogonske rakete istovremeno su se spustile na teren na Floridi, a glavna je sletjela na platformu u oceanu.

Ove pogonske rakete namijenjene su za višekratnu uporabu. Nakon što se spuste natrag na Zemlju, prolaze kroz proces obnove i spremne su za ponovno korištenje. Kompanija SpaceX smatra da će ovakvim sustavom pogonskih raketa značajno smanjiti troškove svemirskih letova. 

Moćna raketa koja iza sebe ostavlja konkurenciju

Falcon Heavy daleko je najmoćnija operativna lansirna raketa na svijetu. Stoji 90 milijuna dolara, što je trećina cijene prvog ozbiljnog konkurenta, rakete Delta IV Heavy kompanije United Launch Alliance.

Uvođenjem treće pogonske rakete, SpaceX postaje ozbiljna konkurencija rivalu United Launch Alliance, koji je zajednička investicija tvrtke Lockheed Martin i Boeinga, prilikom natječaja za unosne vladine ugovore. 

SpaceX  je osnovao Elon Musk 2002. godine.

Pročitajte više