Spajanje europske elektromreže za sada bez problema

JUTROS je počelo spajanje u jednu mrežu do sada razdvojenih elektroenergetskih sustava jugoistočnog i kontinentalnog dijela Europe i za sada se odvija bez ikakvih problema u opskrbi električnom energijom, izjavio je u 10 sati glasnogovornik HEP-a.

Već su spojena tri prva 400-kilovoltna voda, od ukupno pet koji će se spojiti. Spojeni su vodovi između Mađarske i Rumunjske, Mađarske i Srbije i Crne Gore, te između Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, rekao je Hini glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić.

Do 12 ili 13 sati uključit će se vodovi između Rumunjske i Ukrajine te, na kraju, između Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Cijeli posao oko spajanja počeo je u 7,30 sati, a operativno se vodi iz Nacionalnog dispečerskog centra Hrvatske elektroprivrede (HEP) u Zagrebu, rekao Milišić.

Kako je riječ o vrlo osjetljivom i tehnički zahtjevnom poslu, mogući su poremećaji u opskrbi električnom energijom, ali u HEP-u vjeruju da većih poremećaja ne bi trebalo biti.

Jedinstvena mreža razdvojena je prije 13 godina kada je, početkom srpske agresije na Hrvatsku, uništena trafostanica Ernestinovo, a u BiH trafostanica Mostar.

Rekonekcijom, koju stručnjaci smatraju energetskim događajem godine, stvorit će se jedan od od najvećih sinkronih sustava u svijetu (za oko 400 milijuna ljudi), proširit će se mogućnosti trgovanja električnom energijom, te omogućiti uključivanje zemalja jugoistočne Europe u tržište EU.

Pročitajte više