Spajanje gruntovnice i katastra: Reforma svih reforma?

Foto: FAH

U EMISIJI U mreži prvog diskutiralo se o tome hoće li jedna od prvih reformi Vlade biti spajanje gruntovnice i katastra i uopće u uvođenje reda u zemljišne knjige. Bez toga, upozoravaju gospodarstvenici teško je očekivati ozbiljne i velike investitore.

Zašto je spajanje gruntovnice i katastra izuzetno bitno ili kako se već popularno naziva reformom svih reforma, objasnio je predsjednik Udruge stranih investitora Mladen Fogec.

Fogec: Nijedan investitor nema motiva da investira u Hrvatskoj

"Kada smo dobili podatke i vidjeli u kojem si stanje zemljišne knjige u Hrvatskoj, došli smo do zaključka da nijedan investitor nema motiva da investira u Hrvatskoj. Katastar nije usklađen s gruntovnicom a to dvoje nije usklađeno sa stvarnim stanjem. U Hrvatskoj imamo 3500 katastarskih općina, od njih 220 uopće nema knjige, a 70 posto njih je ažurirano u 19. stoljeću - za vrijeme, onda taj podatak sve govori", ističe Fogec.

Predsjednik Komore inžinjera geodezije Vladimir Krupa smatra da država treba uložiti puno sredstva u izmjeru zemljišta RH jer ne postoje kvalitetmne zemljišne evidencije a neophodno je vidjeti kakvo je stvarno stanje.

Šprlje: Država učinila premalo

Ministar pravosuđa Anton Šprlje kaže da je država premalo učinila po tom problemu.

Vlada ima plan reformi i trenutno se radi na povezivanju podataka iz katastra i zemljišnih knjiga tako da se jednim klikom može vidjeti tko je posjednik, tko je vlasnik i ostali podatci koji su upisani. Cilj je da do kraja ljeta imamo ujedinjene podatke iz katastra i zemljišnih knjiga kako bi se mogla napraviti jedinstvena evidencija", istaknuo je.

Fogec je napomenuo kako je vrlo bitno da se odrede prioritete kod mjerenja.

"Ne trebamo sada krenuti mjeriti Velebit. Ne vidim praktičnu vrijednost da sada izmjerimo Goli otok. Trebali bi odrediti prioritete u područja koja su atraktivna za investitore jer je mjerenje dugoročan proces", poručio je.

Pročitajte više