VELIKO SPAJANJE PRAZNIKA Za osam dana godišnjeg mogli ste dobiti 16 dana odmora

Foto: Pixsell/Miranda Cikotić

ČAK TRI državna praznika upisana su u kalendar neradnih dana u lipnju u Hrvatskoj: Tijelovo, Dan antifašističke borbe i Dan državnosti.

Po starom hrvatskom običaju, većina zaposlenih u javnim i državnim službama zasigurno je provela neko vrijeme kombinirajući što se s čim spojiti i koliko će slobodnih dana ubrati. Onima koji su uspjeli dobro iskombinirati, lipanj bi mogao dati godišnji prije godišnjeg.

Danas je Tijelovo, prvi neradni dan u lipnju. Dan antifašističke borbe je za točno tjedan dana, u četvrtak 22. lipnja. Dan državnosti ove godine pada u nedjelju, 25. lipnja.

Lipanjski odmor

Ako ste dobro kombinirali i uspjeli spojiti sve ove praznike, jedan ste od sretnika koji su jučer popodne započeli 11-dnevni lipanjski odmor. Za ovakav (ne tako) mini odmor trebalo je pet dana godišnjeg: sutrašnji petak, ponedjeljak, utorak, srijeda i petak narednog tjedna. Oni koji su iskoristili tri dana godišnjeg više, odnosno, prva tri dana ovog tjedna, uživat će u odmoru od čak 16 dana.

Ako niste uspjeli spojiti sve ovo, možda ćete uživati u dva produžena vikenda - ovog tjedna i narednog. Koštat će vas samo dva dana godišnjeg odmora, a svakako će biti nezanemariv predah od obveza i posla.

Druge prilike

Ako niste iskombinirali ništa, nemate kuda ili vam se jednostavno nije dalo, ne brinite. Hrvati su poznati po ljubavi prema spajanju neradnih dana. Ove godine, izračunali su u Hrvatskoj turističkoj zajednici, spajanjem neradnih dana i dana godišnjeg odmora (26) može se doći do čak 61 dan odmora.

Sljedeća prilika za spajanje pruža se u kolovozu. Blagdan Velike gospe možete iskoristiti za organiziranje produženog vikenda. Ako kiksate i tada, zasigurno ćete iskoristiti priliku za jesenski odmor koju sa sobom donosi blagdan Svih svetih. Tada, uz korištenje četiri dana godišnjeg, možete dobiti devet slobodnih dana.

Pročitajte više