Prodaje se Spaladium Arena, procijenjena je na 56.6 milijuna eura

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Tržišna vrijednost Spaladium Arene u Splitu procijenjena je na 56.6 milijuna eura, piše Dalmatinski portal. Vještačenje je napravljeno radi procjene tržišne vrijednosti prava građenja na nekretnini i objekta izgrađenog na osnovu tog prava.

Davanje mišljenja o poštenoj tržišnoj vrijednosti kao da je ponuđena na otvorenom tržištu bila je svrha procjene. Na lokaciji u Splitu nije bilo usporedivih nekretnina za procjenu. 

Cijena od 56.6 milijuna eura

Ono što je vještakinja uzela u obzir jest stanje nekretnine, prostorno-planska regulativa, lokacija, veličina i infrastruktura nekretnina sličnih karakteristika, vrijednost nekretnine i prevladavajuće trendove, opće stanje i relativnu potražnju za nekretninama na tržištu. Nakon što je sve to uzela u obzir, vještakinja je utvrdila da je vrijednost Spaladium Arene 56.622.390 eura.

U nalazu se navodi da je izabrana troškovna metoda primjerena za utvrđivanje tržišne vrijednosti izgrađenih građevnih čestica sa zgradama javne namjene i drugim građevinama, a pogodna je i za utvrđivanje vrijednosti građevina ako su drugi podaci nedostupni, piše Dalmatinski portal.

Elaborat o procjeni Spaladium Arene

"Trenutačna gospodarska uporabivost zgrade je umanjena radi neispunjenja uvjeta građevinskog oblikovanja prostornog kompleksa Lora. Trgovačko-poslovni centar nije izgrađen, a planirana izgradnja i komercijalizacija sportske dvorane nije primjerena potrebama lokalne zajednice.

Prema reviziji Državnog ureda za reviziju iz 2015., 'organiziranje mnogobrojnih kulturnih, sportskih, kongresnih i drugih manifestacija nije u potpunosti ostvarivo zbog male sredine, kupovne moći stanovništva i financijske nemogućnosti da malobrojni športski klubovi zakupe športsku dvoranu'", navedeno je u elaboratu o procjeni vrijednosti Spaladium Arene. 

U elaboratu je istaknuto i kako se prestankom prava građenja, koje istječe za 14 godina, uspostavlja pravno jedinstvo zemljišta i zgrade čime nastaje obaveza naknade za izgrađenu zgradu koja dopušta ugovornim stranama da urede međusobna prava i obaveze.

Prema ugovoru o pravu građenja, isključena je obveza plaćanja naknade za zgradu premda je trajanje prava građenja kraće od predviđenog održivog vijeka korištenja zgrade. Udio vrijednosti zgrade u pravu građenja nakon isteka ugovora o pravu građenja jednak je nuli i korisnik prava građenja, Sportski grad TPN u stečaju, dužan je predati objekt u trajno vlasništvo Gradu Splitu, i to u stanju potpune i kvalitetne raspoloživosti i funkcionalnosti. 

TPN Sportski grad je u blokadi

Dalmatinski portal piše da preostaje vidjeti kako će to ići, s obzirom na to da je dvorana zatvorena, a već je najavljeno kako će u tom slučaju na objektu i opremi, neobuhvaćenima vještačenjem, nastati nepopravljiva i trajna šteta.

Tvrtka TPN Sportski grad u blokadi je zbog ovrhe Grada Splita. Početkom listopada račun je blokiran u iznosu od 2.288.699.64 eura, od čega nenaplaćena pravomoćna ovršna rješenja Grada Splita iznose 2.288.049.68 eura.

Grad Split je od početka blokade dobio iznos od 138.876.76 eura. Natalija Mladineo, stečajna upraviteljica, najavila je nastavak aktivnosti u cilju prodaje imovine putem elektroničke javne dražbe.

Pročitajte više