Štrajk žena u Španjolskoj, vlakovi ne voze

Screenshot: El Pais

U GODINI čuvenog pokreta protiv seksualnog napastovanja žena na rednom mjestu, poznatom pod sloganima “Me Too” i “Time’s Up”, ovogodišnji Dan žena obilježen je još jednom inicijativom: “feminističkim štrajkom” u Španjolskoj.
 
10 španjolskih sindikata pozvalo je na 24-satni štrajk na Međunarodni dan žena, kako bi upozorili na rodnu diskriminaciju i nasilje u obitelji, javlja BBC.Tristo vlakova u ovoj zemlji danas ne vozi zbog ovog štrajka, priopćilo je ministarstvo prometa. 
 
Feminističke udruge također su pozvale žene da danas uopće ne troše novac i ne obavljaju kućanske poslove. Kako prenosi Guardian, štrajk je osmišljen da istakne društvene i ekonomske nejednakosti među muškarcima i ženama te da stane na kraj španjolskoj kulturi “mačizma”.
 
"Ne prihvaćamo gore radne uvjete niti da budemo plaćene manje"
 
Komisija 8. ožujka, koja koordinira akciju, u svom je manifestu poručila: “Danas pozivamo na društvo slobodno od seksističkog ugnjetavanja, izrabljivanja i nasilja. Pozivamo na pobunu i borbu protiv saveza patrijarhata i kapitalizma koji nas želi poslušnima, pokornima i tihima. Ne prihvaćamo gore radne uvjete niti da budemo plaćene manje od muškaraca za isti rada. Zato pozivamo na radni štrajk.”
 
 
Međutim, neki se Španjolci protive štrajku, uključujući samu vladajuću stranku desnog centra, Narodnu stranku (PP), koja je komentirala kako je ova akcija “za feminističku elitu, a ne za žene sa svakodnevnim problemima. Biskup San Sebastiana, Jose Ignacio Munilla, također je izrazio neslaganje, tvrdeći da se kršćanstvo protivi “radikalnom feminizmu” i “rodnoj ideologiji” jer od žena pravi žrtve. S druge strane, gradonačelnice Madrida i Barcelone, Manuela Carmena i Ada Colau, rekle su kako će se pridružiti štrajku žena.
 
Pridružile se gradonačelnice Barcelone i Madrida i Penelope Cruz
 
Podzemna željeznica u Madridu neće raditi, a gradsko vijeće osvijetlit će svoju zgradu ljubičastom bojom kako bi obilježilo Međunarodni dan žena i pokazalo svoju “predanost borbi za prava žena i jednakost”. Carmena je na izrazila svoju podršku akciji: “Na 8. ožujka, moja agenda je agenda žena. Feministički štrajk ima moju punu podršku”. Colau je također rekla kako se pridružuje štrajku kako bi “pokazala da bez žena, svijet zaista staje”. I svjetski poznata glumica Penelope Cruz pridružila se današnjoj akciji, otkazujući svoje planirane obveze i najavljujući da ide na “kućanski” štrajk. 
 
Prema izvještaju Europske komisije, razlika u plaćama između muškaraca i žena u Španjolskoj iznosila je 14.9% 2015., što je pad u odnosu na 18.1% iz 2007. Prema nedavnoj španjolskoj studiji, žene su u prosjeku plaćene 12.7% manje za isti posao kao muški kolege. 49 Španjolki ubili su 2017. njihovi partneri ili bivši partneri, a jedna Španjolka silovana je svakih 8 sati, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova.
 
Anketa koju je proveo El Pais pokazuje da 82% Španjolaca smatra da postoje opravdani motivi za štrajk. 76% ih smatra da žene žive teže od muškaraca. Inače, štrajka se i u redakciji El Paisa, kao što pokazuje video koji je ovaj list objavio na svojoj Twitter stranici.
 
  
Feministički prosvjedi u Južnoj Koreji i na Filipinima
 
U Aziji su održani brojni prosvjedi i marševi, poput onog na Filipinima, gdje su stotine aktivistkinja u ljubičastim i ružičastim majicama prosvjedovale protiv predsjednika Rodriga Dutertea, za kojeg kažu da je jedan od najgorih kršitelja ženskih prava na ovom kontinentu. Prosvjednice su pjevale i plesale na bučnom skupu u središtu Manile, dijeleći ruže majkama, sestrama i udovicama ovisnika o drogama ubijenima u sklopu Duterteovog ubojitog obračuna s raširenom narkomanijom u toj zemlji. 
 
Skup za prava ženskih radnika održat će se i u središtu južnokorejske prijestolnice Seula, gdje se pokret “Me Too” ubrzano proširio iz Amerike. 

Pročitajte više