Španjolska izručuje "monstruma s Grbavice", ali još ne zna kome

ŠPANJOLSKA vlada donijela je odluku da će Veselina Vlahovića Batka, optuženika za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, izručiti Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori.

Međutim, nepoznato je kamo će Vlahović biti izručen jer su izručenje zatražile sve tri gore navedene zemlje. Ured španjolskog premijera priopćio je tek da je odobrio izručenje, piše APA.

Vlahović je rođen 1969. u Podgorici. U Srbiji je pravomoćno osuđen na Okružnom sudu u Novom Sadu za ubojstvo počinjeno 2001. godine, a u Crnoj Gori je 18. lipnja 2001. pobjegao iz zatvora u Spužu gdje je izdržavao kaznu od 3,5 godina zbog nasilja i razbojništva.

Optužen za ubojstva preko stotinu žena i djece

Ipak, najpoznatiji je po zločinima na Grbavici 1992. i 1993. godine, gdje je dobio nadimak "monstrum s Grbavice". Dio vojne jedinice koju je vodio bio je poznat pod imenom Bijeli anđeli. Prema izjavama preživjelih, Vlahović je počinio ili je sudjelovao u ubojstvima preko stotinu žena i djece te silovanjima i mučenjima u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca.

Uhićen je početkom ožujka u španjolskom gradu Altea u sklopu policijske istrage o organiziranoj skupini državljana istočne Europe koja je umiješana u nasilne pljačke kuća.

Pročitajte više