Španjolska otvara granice za turiste 1. srpnja

Foto: EPA

ŠPANJOLSKA će početi otvarati granice stranim turistima od 1. srpnja, rekla je u petak vladina glasnogovornica Maria Jesus Montero, dan nakon što je došlo do nejasnoća oko datuma od kojeg turisti mogu početi ulaziti u zemlju.

U četvrtak je ministrica turizma Reyes Maroto rekla da će se kopnene granice ponovno otvoriti 22. lipnja, ali je njezino ministarstvo kasnije povuklo izjavu, što je izazvalo pomutnju.

"Nema promjene u vladinom stajalištu", rekla je Jesus Montero referirajući se na ranije utvrđen datum 1. srpnja.

Oklijevaju s otvaranjem granica

Unatoč tome što uvelike ovisi o turizmu, koji generira oko 12 posto BDP-a, Španjolska oklijeva otvoriti granice bez širokog dogovora na razini EU o definiciji sigurnog putovanja.

Belgijski ministar unutarnjih poslova Pieter De Crem rekao je ranije da je Španjolska iznimka u općoj želji zemalja EU i Schengena da se unutarnje granice otvore 15. lipnja.

Španjolska je u petak u podne održala minutu šutnje za kraj desetodnevnog razdoblja žalosti za umrlima od koronavirusa kojih je u toj zemlji bilo više od 27.000.

Španjolski ministar zdravstva Salvador Illa u petak je rekao da će se restrikcije uvedene zbog koronavirusa u Madridu i Barceloni nastaviti ublažavati od sljedećeg tjedna.

Ta dva grada bila su najpogođenija pandemijom koronavirusa i u njima se mjere ublažavaju sporije nego u drugim dijelovima Španjolske.

Od ponedjeljka otvaraju barove i restorane

Od ponedjeljka će se moći konzumirati jelo i piće i u unutrašnjosti barova i restorana, ne samo na terasama, a djeca će se moći igrati na otvorenom u bilo koje vrijeme.

U Madridu, koji broji oko trećine od ukupnog broja preminulih, reakcije na popuštanje mjera nisu jednoglasno pozitivne.

"Mislim da je to pomalo rizično i ako bude drugog vala, ne znam hoćemo li imati dovoljno resursa", rekla je stomatologinja Noemi Seco za Reuters. "Znam puno ljudi koji rade u bolnicama i (resursi) su jako su nategnuti."

Pročitajte više