Španjolski grad će naplaćivati ulaz na glavni gradski trg, žele smanjiti gužve

Foto: EPA

Turisti koji će posjećivati španjolski grad Sevillu možda će uskoro morati plaćati ulaznicu za ulaz na raskošni trg Plaza de España, glavni gradski trg, a sve u sklopu planova za smanjenje gužvi na tom preopterećenom prostoru, piše Guardian.

"Planiramo zatvoriti Plaza de España i naplaćivati turistima ulaznice kako bi financirali njegovo očuvanje i sigurnost", rekao je  gradonačelnik José Luis Sanz rekavši kako su na trgu vidljiva brojna oštećenja zbog prenapučenosti.

Nezadovoljstvo turista, ali i lokalnih stanovnika

Iako je Sanz jasno dao do znanja da će lokalno stanovništvo i dalje imati slobodan pristup, mnogi su lokalni stanovnici kritizirali taj plan.

“Turistička pristojba za sve posjetitelje izaziva manje rasprava, a donosi više prihoda. Slušajte ljude, a ne hotelijere”, napisao je jedan korisnik. Drugi je dodao: "Ono što ljudi žele od vas je porez na turizam i opća regulacija masovnog turizma koji uništava naš grad."

S više od 3 milijuna turista godišnje i 700.000 stanovnika, Sevilla je treći najposjećeniji grad u Španjolskoj, koja je pak jedna od najposjećenijih zemalja svijeta, s turizmom koji čini 13% BDP-a.

Mnogi se gradovi bore pronaći ravnotežu između masovnog turizma i održivosti. Venecija će tako ove godine uvesti probnu naknadu za ulazak u grad od travnja kako bi ograničili broj turista.

Pročitajte više