Španjolski kralj raspisao nove izbore

Foto: Hina

ŠPANJOLSKI kralj Filip VI. potpisao je odluku da se raspusti španjolski parlament i pokrenu pripreme za novi krug izbora, objavljeno je na njegovoj internetskoj stranici.

Glasači se na biračka mjesta vraćaju 26. lipnja, nešto više od 4 mjeseca nakon što na parlamentarnim izborima nijedna stranka nije osvojila uvjerljivu većinu, stavljajući Španjolsku u politički limb. 

Planove konzervativne Narodne stranke, dosadašnjeg premijera Mariana Rajoya, te Socijalista (PSOE), dviju stranaka koje su se od osamdesetih izmjenjivale na vlasti, poremetile su dvije nove stranke, ljevičarski Podemos koji se protivi mjerama štednje, te stranka centra Građani (Ciudadanos) koju vodi mladi odvjetnik Albert Rivera.

Prognozira se da ni ponovljeni izbori neće uspjeti pomaknuti politički proces s mrtve točke, te da će za većinu biti potrebna koalicija barem tri stranke. Prema mjesečnoj anketi Metroscopie provedenoj u travnju koju je objavio list El Pais, Narodna stranka ponovno će pobijediti s 29 posto glasova, Socijalisti će osvojiti 20,3 posto, Podemos 18,1 posto, a Građani 16,9 posto.

Kraljeva odluka stigla je dan nakon što je istekao krajnji rok za stvaranje koalicije. Posljednji pokušaji da se to postigne vodio je sam kralj Filip VI. prošlog tjedna, no bez rezultata.

Ovo će biti prvi put da Španjolska izlazi na ponovljene izbore, a početak kampanje očekuje se 10. lipnja.

Pročitajte više