Španjolski pilot u vrijeme nestanka Air Franceovog Airbusa vidio snažan bljesak

PILOT španjolske kompanije Air Comet koji je na dan nestanka kobnog Air Franceovog leta 447 letio na ruti od Lime do Madrida, prijavio je kontroli leta kako je u daljini ugledao snažan bljesak. Jaka bijela svjetlost se brzo kretala vertikalno prema dolje i nestala je nakon šest sekundi. Pilot je kontroli leta dojavio i kako je u blizini rute kojom leti u jeku olujno nevrijeme sa snažnom električnom aktivnošću.

U Air Cometu su za El Mundo potvrdili postojanje takvog pilotskog izvješća i rekli kako je ono proslijeđeno španjolskim vlastima, Airbusu i Air Franceu. Ovo izvješće ponovno je razbuktalo hipoteze o eksploziji kao uzroku nesreće. Jedna od teorija je ta da je zrakoplov pogodila munja i da se uslijed snažnih turbulencija i otkazivanja opreme jednostavno strovalio u ocean.

> Air France objavio popis putnika: U nestalom Airbusu bio je i jedan Hrvat

> Video: Brzi pronalazak Air Franceovog Airbusa je nemoguća misija

> Video: Pilot Airbusa najavio ulazak u oluju koja je bila kobna za 228 putnika zrakoplova

> Slovenac koji je bio u društvu s hrvatskim pomorcem "za dlaku" izbjegao kobni Air Franceov let

Air Franceov Airbus se raspao iznad oceana?

Krhotine Air Franceovog Airbusa, prema najnovijim izvješćima spasilačkih službi, protežu se duž 90 kilometara površine Atlantskog oceana. Istražitelji navode kako postoji mogućnost da se Airbus raspolovio još u zraku.

Brazilski ministar obrane Nelson Jobim rekao je kako tragovi goriva na površini oceana isključuju mogućnost da je zrakoplov eksplodirao ili da je u njega bila podmetnuta bomba. "Postojanje tragova goriva isključuje mogućnost požara ili eksplozije. Ako su ostale mrlje u vodi, znači da zrakoplov nije gorio", rekao je Jobim na konferenciji za novinare.

Stručnjaci navode kako su snažne turbulencije ili dekompresija tijekom oluje mogli dovesti do toga da se Airbus A330 doslovce raspao iznad oceana. Brodovi brazilske mornarice vade iz mora krhotine zrakoplova.

Morski psi bi mogli progutati tijela prije nego što dospiju do površine

Zasad nije pronađeno niti jedno od tijela 228 putnika koji su se nalazili u zrakoplovu. Ministar Jobim je jučer izrazio bojazan da tijela stradalih možda nikad neće biti pronađena: "Tijelima bi da isplivaju na površinu moglo trebati nekoliko dana, a svima je poznato da su vode uz obalu Pernambuca pune morskih pasa".

Podsjetimo, francuski Airbus A330 sa 228 putnika, koji je u nedjelju navečer po lokalnom vremenu poletio iz brazilskog Rio de Janeira prema pariškom aerodromu Charles de Gaulle, nije se ondje pojavio u ponedjeljak u 11.15 sati kad je trebao sletjeti. Let AF447 je četiri sata nakon polijetanja prijavio kontroli leta velike turbulencije, potom i probleme s električnim sustavom zrakoplova, nakon čega je došlo do prekida komunikacijskih veza.

Prema popisu putnika kojeg je objavio Air France, u zrakoplovu su se nalazili 61 Francuz, 58 Brazilaca, 26 Nijemaca, devet Kineza, devet Talijana, šest Švicaraca, pet Britanaca, pet Libanonaca, četiri Mađara, tri Irca, tri Norvežana, tri Slovaka, dva Amerikanca, dva Španjolca, dva Marokanca, dva Poljaka, te po jedan Južnoafrikanac, Argentinac, Austrijanac, Belgijanac, Kanađanin, Danac, Estonac, Gambijac, Islanđanin, Nizozemac, Filipinac, Rumunj, Rus, Šveđanin, Turčin i Hrvat - 45-godišnji Zoran Marković, pomorac iz Grižana u okolici Crikvenice.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više