Španjolski premijer sljedeći tjedan putuje u Kinu

Foto: EPA

ŠPANJOLSKI premijer Pedro Sanchez sljedećeg će tjedna službeno posjetiti Kinu na poziv kineskog predsjednika Xi Jinpinga kako bi se poradilo na pronalaženju mirovnog rješenja kojim bi se zaustavio rat u Ukrajini, potvrđeno je iz njegovog ureda.

Kina pokušava preuzeti ulogu posrednika u mirovnim pregovorima, zbog čega je Xi ranije ovoga tjedna tri dana boravio u Moskvi, gdje je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kina se pokušava pozicionirati kao neutralna strana u ratu te je prošlog mjeseca predstavila svoj mirovni plan od 12 točaka.

Član španjolske vlade: Kina je ključna u mirovnim pregovorima

Član španjolske vlade Felix Bolaños put svog premijera u Kinu opravdao je riječima kako Kina ima ključnu ulogu u mirovnim pregovorima. Španjolska će u srpnju preuzeti predsjedavanje Vijećem Europske unije, a prije mjesec dana Sanchez je prilikom posjeta Kijevu izrazio bezrezervnu potporu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, podržavši njegov mirovni plan.

Svoj put u Kinu Sanchez će iskoristiti i za jačanje gospodarskih veza pa će tako 30. ožujka sudjelovati na Boao Forumu za Aziju u Hainanu, sastanku sličnom Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, a zatim će se zaputiti u Peking na susret sa Xijem.

Pročitajte više