Spas za eurozonu: Osnovan krizni fond sa 750 milijardi eura sredstava

NOĆAS su ministri financija članica EU postigli dogovor o organizaciji kriznoga fonda čija bi sredstva pomagala zemljama eurozone koje bi se našle u teškoj financijskoj situaciji. Prema najavi španjolske ministrice financija, Elene Galgado, fond će raspolagati sa 750 milijardi eura sredstava, prenosi Reuters.

Ukupan iznos koji će fondu biti proslijeđen izdvojit će Europska komisija (iznos od 60 milijardi eura), članice eurozone (440 milijardi bilateralnih pozajmica ili jamstava) i Međunarodni monetarni fond (220 milijardi dolara).

Kriza prijeti Portugalu, Irskoj i Španjolskoj

Noćašnje donošenje mjera i osnivanje posebnoga kriznoga fonda spriječit će širenje krize koja je zadesila Grčku na ostale članice eurozone. Predstavnici zemalja EU su dogovor o osnivanju fonda donijet će prije današnjega otvaranja burzi kako bi spriječili bilo kakve veće oscilacije zbog grčke krize.

Ekonomski analitičari najavljuju da su, osim Grčke koja grca u krizi, na rubu bankrota i Portugal, Irska i Španjolska za koje je spremna pomoć u iznosu od 500 milijardi eura.

Svjetske burze uzletjele zbog kriznoga fonda

Ipak, osnivanje kriznoga fonda značajno se odrazilo na tržište dionica. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije skočio je 1,6 posto na 120,24 bodova, piše Poslovni dnevnik. Kineski CSI 300 ojačao je 0,76 posto, japanski Nikkei 225 za 1,60 posto, južnokorejski Kospi 1,83 posto, hongkonški Hang Seng 2,11 posto, a australski S&P/ASX 200 za 2,66 posto.

Dionice financijskog i rudarskog sektora današnji su lideri na azijsko-pacifičkim tržištima dionica.

I Crobex porastao za 2,15 posto

I europske burze su jutros, odmah nakon otvaranja, doživjele značajan rast. Londonski FTSE 100 porastao je za 4,25 posto, frankfurtski DAX 4,20 posto, a pariški CAC 40 čak 7,02 posto. Indeks Stoxx Europe 600 porastao je za 4,87 posto.

Ni Crobex nije ostao imun na europski paket mjera. Crobex je porastao za 2,15 posto, a Crobex 10 za 2,18 posto.

Pročitajte više