Spašeno 180 migranata. Pokušali prijeći preko La Manchea

Foto: EPA

The Guardian prenosi da su katastrofalno niske temperature ugrozile živote migranata koji su brodovima prelazili kanal na francuskom poznat kao La Manche, a na engleskom The Channel. Putnici su plovili iz Francuske za Ujedinjeno Kraljevstvo, a akcije spašavanja započele su u blizini francuske obale. Pomorska služba objavila je da je bila na oprezu još od petka, a ovaj vikend su izvršili čak četiri spasilačke misije. Pet osoba je poginulo blizu obale Wimereuxa, u Pas-de-Calaisu. 

"Sve skupa 182 osobe spašene su na francuskoj obali tijekom noći s 13. na 14. siječanj. 2024. i tijekom dana 14." pomorska služba objavila je u ponedjeljak. Pomorski prefekt regije Pas-de-Calais, Jacques Billant, izjavio je da je ova epizoda bila "veoma intenzivna", i da ostaju na oprezu do srijede, nakon koje bi temperature trebale porasti. 

U subotu, oko 25 kilometara od južno od Wimereuxa, spašeno je 59 osoba s broda. Posada na patrolnom brodu Abeille Normandie inicijalno je spasila 33 osobe, a neke osobe odbile su napustiti brod te su nastavile svojim putem. Patrolni brod nastavio ih je motriti te su priskočili u pomoć kad se brod drugi put zaustavio. Preostali dio posade vraćen je u Boulogne-sur-Mer.

Pročitajte više