Spasilačke ekipe još tragaju za preživjelim kineskim rudarima: Iz jame se čuje lupa i vika

KINESKE spasilačke ekipe već šesti dan pokušavaju doprijeti do rudara zatrpanih u oknu nakon prodora vode u rudnik Wangjialing na sjeveru Kine, tvrdeći kako se iz okna čuju zvukovi nalik udarcima metalnih šipki o cijevi koji svjedoče da među zatrpanima ima preživjelih, prenosi BBC.

Glasnogovornik rudnika Wen Changjin lokalnim je medijima potvrdio da su zvukovi stigli s dubine od oko 250 metara, a jedan od pripadnika spasilačke ekipe je izjavio kako su se čuli i glasovi rudara.

Nakon registriranja zvukova spasioci se trude pronaći način kako bi niz cijevi poslali hranu i vodu zarobljenim rudarima, dok stotine rudara iz poplavljenog okna nastoje ispumpati vodu kako bi se pokušalo doprijeti do eventualnih preživjelih.

U poplavljenom rudniku, koji se nalazi u sjevernoj provinciji Shanxi, zatrpana su 153 rudara, a više od 100 ih se uspjelo spasiti kada je voda prodrla u iskop. Lokalne vlasti su potvrdile da su nesreću izazvale nedovoljne mjere sigurnosti i zanemarivanje upozorenja o opasnosti od prodora vode.

BBC prenosi izjave rukovoditelja rudnika, koji tvrdi da se nesreća dogodila nakon što su rudari kopajući probili stijenku okna i došli do starog dijela rudnika koji je bio ispunjen vodom. Površina rudnika Wangjialing procjenjuje se na oko 180 četvornih kilometara tunela.

Pročitajte više