Spevec: Dok EU državne potpore ulaže u razvoj, mi ih trošimo na dugove

PREDSJEDNICA Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec danas je upozorila da države Europske unije svoje državne potpore koriste kao dio industrijske politike te u ekonomski rast i razvoj, nama u Hrvatskoj služe za saniranje gubitaka i održavanja poslovanja tvrtki kao što su HŽ i HAC.

"Mi se moramo preorijentirati, preusmjeriti, moramo aplicirati i spremiti programe za korištenje sredstava europskih fondova. U suprotnom, vrlo teško ćemo ostvariti rast i povećanje njegove konkurentnosti, bez obzira o kojem se sektoru radi", kazala je Spevec. Njezina Agencija je danas objavila da su državne potpore ove godine bile 10 posto više nego prošle godine te da su iznosile 9,5 milijardi kuna.

Ni nova Vlada neće donijeti promjenu


Istaknula je da je problem što smo tim potporama poticali promet i poljoprivredu, a ne istraživanja, razvoj, kulturu i zaštitu okoliša. "Danas hrvatski radnik godišnje za potpore daje znatno više od jedne prosječne plaće", rekla je Spevec. U Hrvatskoj su državne potpore još uvijek višestruko više od onih u EU gdje su države prosječno za njih izdvojile 0,6 posto BDP-a. U Hrvatskoj taj postotak ide do 2,85 posto BDP-a.

Spevec ne očekuje da će se bitne promjene u potporama dogoditi niti u sljedećoj godini, jer zbog njihove strukture ih nova Vlada neće moći vidljivo srezati. 

Pročitajte više