SPIELBERG ZVIJEZDA 30. FESTIVALA AMERIČKOG FILMA U DEAUVILLEU

Steven Spielberg bit će počasni gost 30. festivala američkog filma u francuskom ljetovalištu Deauvilleu koji se održava od 3. do 12. rujna. L

Tom će se prigodom prikazati njegov cjelokupan opus - 22 filma, od "Dvoboja" do najnovijeg "Terminala" s Tomom Hanksom u naslovnoj ulozi.

Na festival će doći još dva velika američka redatelja - Francis Ford Coppola i George Lucas, najavili su ovih dana organizatori predstavljajući program 30. izdanja. Uz pomoć Coppole odat će se počast Marlonu Brandu prikazivanjem "Kuma" i "Apokalipse danas".

Claude Lelouch predsjedat će ove godine žirijem koji će prvi put sačinjavati isključivo žene. Žiri će dodijeliti grand prix, nagradu žirija i ovogodišnji novitet - nagradu za scenarij.

Tijekom festivala očekuje se dolazak Glenn Close, koja će predstaviti film "Heights" Chrisa Terria, a doći će i Tom Hanks, Kevin Bacon, Matt Damon, Lauren Bacall i Morgan Freeman, između ostalih.

Trideseti će festival na svoj način proslaviti 60. obljetnicu savezničkog iskrcavanja u Normandiji - svakodnevnim prikazivanjem svih nastavaka američke televizijske serije "Združena braća" u produkciji Spielberga.

Festival će otvoriti prvi put francuski film - "Parižani" Claudea Leloucha.

(Hina) xbnš ydgk

Pročitajte više