Spirit snimio NLO na Marsu

NASA-in robot Spirit snimio je neobičnu fotografiju s površine Marsa, koja prikazuje neidentificirani leteći objekt kako velikom brzinom juri preko neba, javlja BBC.

Astronomi tvrde kako bi se moglo raditi o prvom meteoru u povijesti snimljenom s površine nekog drugog planeta, ili pak jednoj od istraživačkih sondi poslanih na Mars sa Zemlje prije 30 godina.

"Možda nikad nećemo saznati o čemu se točno radi, ali još uvijek istražujemo." - izjavio je za BBC dr. Mark Lemmon sa teksaškog sveučilišta A&M.

Štogod da neidentificirani objekt jest, vjerojatnost da Spirit snimi takav objekt je izuzetno mala, budući da je njegova misija istraživanje površine crvenog planeta, a ne njegova neba. Kamere Spirita vrlo su rijetko usmjerene u Marsovu atmosferu.

Ipak, jednom je prilikom Spirit kroz zelene filtere panoramskom kamerom snimao atmosferu Marsa, te zabilježio nešto kako juri preko neba.

U kontroli misije pri NASA-u kažu kako je u vrijeme snimanja neidentificirani objekt vjerojatno bio najsvjetliji objekt na nebu.

Ako snimljeni NLO nije meteor, tada je moguće da se radi o jednoj od sedam zemaljskih sondi koje još uvijek orbitiraju oko Marsa.

No, iz kretanja objekta znanstvenici su zaključili kako se sigurno ne radi o ruskim sondama Mars 2, Mars 3, Mars 5, ili Phobos 2, kao ni američkim Mariner 9 ili Viking 1.

Jedini preostali kandidat je američki Viking 2, koji leti po polarnoj orbiti koja se poklapa se kretanjem snimljenog NLO-a u smjeru sjever-jug.

Dodatno ograničenje pri identifikaciji NLO-a stvaraju i činjenice da jedino sonde Viking 1 i Viking 2 kruže dovoljno velikom brzinom oko Marsa da bi mogle prikazati gibanje kakvo je zabilježila panoramska kamera Spirita.

Pročitajte više