FOTO Tužna povorka: Splićani se oprostili od Marice Čipčić, žene koju je ubio vlastiti suprug

Foto: Index

TUŽNA povorka prošla je kroz Split. Opraštajući se od sugrađanke Marice Čipčić, koju je u srijedu ujutro hicem iz jurišne puške likvidirao suprug Boris, 50-ak Splićana željelo je ukazati na problem obiteljskog nasilja i neučinkovitost institucija u sprječavanju najtragičnijih posljedica.

"Trpimo nasilje struktura"

Tihu šetnju od zgrade Prekršajnog suda u Splitu preko sjedišta policije i Županijskog suda te Centra za socijalnu skrb pa do mjesta ubojstva podno Turske kule organizirala je Udruga Domine.

"Danas smo na inicijativu građana i aktivista organizirali tihu šetnju kako bi s jedne strane iskazali sućut sa ženom koju je ubio nasilnik, a s druge strane da bi ukazali da institucije, koje bi se trebale baviti problemom nasilja, svoj posao ne rade kako treba. Čitav sustav ne funkcionira. Najgore nasilje s kojim smo suočeni je nasilje struktura, odnosno, sustav. Nema zakona koji su učinkoviti, oni koji bi ih trebali provoditi ne znaju kako ih provoditi i ne prepoznaju problem", kaže Mirjana Kučer iz Domina. 

Na porti Policijske uprave ostavila je vreću s porukama.

"Želimo upozoriti da je vrijeme da Hrvatska nakon pet godina ratificira Istanbulsku konvenciju o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Nije pitanje novca, nego političke volje. U glavama odgovornih problem nasilja se percipira kao privatni problem i nema dovoljno volje da se to rješava", kaže Kučer.

"Što god da se učini, nikada nije dovoljno"

Među onima koji su se priključili povorci bila je i splitska dogradonačelnica Aida Batarelo.

"Nažalost, dignemo glavu tek onda kad vidimo što se događa, kad se neka ozbiljna stvar dogodi i onda procjenjujemo od visine kazne do svih psiholoških posljedica koji će ovakav događaj ostaviti na djecu. Država zapravo nikada ne može dovoljno učiniti za ljude koji ima ovakvu vrst problema. Što god učiniš, nije dovoljno. A ovo otvara cijelu seriju pitanja. Odakle naoružanje čovjeku koji je evidentiran kao obiteljski nasilnik. Žena je učinila sve da se udalji od njega, no pokazalo se da to nije bilo dovoljno. Zaključujem da su kazne toliko minimalne da nisu nikakva prepreka za nasilnika. Ima nasilja i drugih oblika, poput onih koji doživljavaju nasilje od svojih unuka, uglavnom je sve vezano za nedostatak posla i manjak stambenog prostora", drži Batarelo.

"Dokle smo došli kao društvo..."

Osim nje, na prosvjed su stigli i tajnica splitskog SDP-a i gradska vijećnica Slavica Bartulović Barač, vijećnik Ivan Banović te vijećnici stranke Pametno Jakov Prkić i Marijana Puljak.

"Šetamo u spomen na sve sugrađanke i građanke Hrvatske koje trpe nasilje, a sustav im ne pomaže, nego završavaju tragično. Evo dokle smo došli kao društvo da prosvjedima moramo upozoravati na taj problem. Nadam se da će prosvjed pomoći i da će institucije i oni koji su za to plaćeni početi raditi svoj posao", kazala nam je Marijana Puljak.

 

 

Pročitajte više