Splićanin koristio bolest svoje kćeri za ilegalno skupljanje novca, dobio je tri godine zatvora

Foto: FaH

U SPLITU je na tri godine zatvora nepravomoćno osuđen Vladimir D., 51-godišnji nezaposleni električar, i to zbog toga što je četiri i pol godine u nakani da se neosnovano okoristi iskoristio bolest svoje kćeri za prikupljanje donacija za njeno liječenje.

Neosnovano je u više navrata upotrijebio dopise Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u kojima je neistinito navedeno da u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom svake godine organizira humanitarnu akciju za djecu koja se liječe izvan domovine.

Zamolio je da se novčanim prilozima pomogne liječenje njegove kćeri od artritisa u Koelnu. U dopisima je naveo žiro račun otvoren kod Splitske banke. Neistinito je prikazao da će novac biti korišten za liječenje njegove kćeri.

Lista oštećenih je poduža. Među njima su i Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije, Brodosplit, Lavčević, Brodospas, Braća Pivac i Plovput. Vladimir D. prikupio je više do 400 tisuća kuna, a sud smatra da je gotovo 300 tisuća kuna prisvojio.

"Nikada ne bi nikog prevario, odgojen sam da razlikujem dobro od lošeg"

Za prevaru je osuđen na dvije godine, još šest mjeseci dobio je za krivotvorenje isprava, odnosno, nepripadajuće registracije na automobilu, a opozvana mu je i uvjetna kazna od godine dana zbog kaznenog djela iz članka 33. Zakona o energiji.

Dijelu oštećenika u cijelosti su dosuđeni imovinsko-pravni zahtjevi, a dio je upućen u parnicu. Od okrivljenog je oduzeta imovinska korist u dijelu u kojem oštećenici nisu postavili imovinsko-pravne zahtjeve. Radi se o ukupnom iznosu od 217 tisuća kuna.

U obrani je Vladimir D. naveo da je sav novac potrošio za liječenje kćeri, što se, ustvrdio je, može vidjeti jer nema nikakve imovine. Istaknuo je kako je odgojen da razlikuje dobro od lošeg te da nikada ne bi nekoga prevario. Misli kako nije zločin tražiti pomoć. Nijednu kunu koju je dobio nije zloupotrebio. Kći mu je sada bolje, no i dalje treba liječničke pretrage.

Pročitajte više