FOTO Splićanin u dvorištu napravio deponij. Susjedi: Napao je ženu, živimo u strahu

Foto: Privatni album

STANARI splitskog kotara Lučac već se godinama bore sa susjedom koji, kako navode, skuplja otpad u svom dvorištu iz kojeg se širi smrad i u kojem se razmnožavaju štakori. Vlasnik nekretnine na adresi Vrh Lučac 34² u dvorištu iza visoke ograde napravio je, pričaju nam, ilegalni deponij koji se svakodnevno povećava građevinskim i komunalnim otpadom. 

Problem su pokušali riješiti na sve načine, uključivši i Gradsku vlast te druge odgovorne službe, koje, kako nam tvrde, nisu reagirale na njihove pozive u pomoć. Pobunili su se i lijepili plakate po kvartu, no problem se nije riješio, već je eskalirao. 

Čovjek koji skuplja otpad napao susjedu

Čovjek koji u svom dvorištu gomila otpad fizički je nasrnuo na susjedu koja se pobunila protiv njegovog odlaganja smeća. Iz policije su potvrdili kako je 77-godišnji muškarac predmetom koji je držao u ruci udarao 80-godišnjakinju po glavi i tijelu. 

Foto: Index

"Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Teška tjelesna ozljeda u pokušaju iz čl. 118. st.1. u svezi čl. 34 Kaznenog zakona Republike Hrvatske, 77-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan policijskom pritvorskom nadzorniku, a potom priveden nadležnom državnom odvjetništvu", priopćili su nam iz PU SD. 

Iz splitskog KBC-a su potvrdili kako se radi o lakšim tjelesnim ozljedama. "Pacijentica (1944 .godište) zaprimljena je na Objedinjeni hitni bolnički prijem KBC-a Split s površinskim ozljedama glave i leđa. Nakon medicinskog zbrinjavanja otpuštena je na kućnu njegu."

"Skoro joj je izbio oko i slomio prst"

Pokušali smo kontaktirati napadnutu ženu, no kazali su nam kako je u strahu i ne želi izlaziti u medije te je nakon napada odlučila otići na neko vrijeme kod sina u Zagreb. Razgovarali smo sa stanarima koji su nam anonimno posvjedočili što se dogodilo te što su sve pokušali napraviti kako bi se zaštitili od zaraze. 

"Dok je susjeda čistila stubište, s leđa je osjetila udarac metalnim predmetom, nakon čega još jedan. Nastavio ju je udarati šipkom po glavi. Skoro joj je izbio oko i slomio prst. Boji se živjeti u svom stanu i zbog toga je otišla u Zagreb. Sin je došao po nju i odveo je kod sebe", pričaju nam stanari. 

U susjedstvu kojim se širi smrad, nastavljaju stanari, živi obitelj s dvoje male djece koji od smrada ne mogu otvoriti prozor, a kažu da su u kući uhvatili štakore koji su im pregrizli komarice i napravili štetu u stanu dok ih nije bilo. 

Kako bismo vidjeli stanje na terenu otišli smo do ulice i pokušali razgovarati s čovjekom koji skuplja otpad. Na adresi smo zatekli visoku ogradu nad kojom su se nadvile grane stabla koje se činilo kao da će se svaki trenutak srušiti na kuću i cestu. Zbog toga nismo uspjeli vidjeti otpad, ali smrad se osjetio i prije no što smo došli do ulaznih vrata dvorišta. 

"Ono što mi bacimo u kontejner, on to izvadi i stavi sebi u dvorište"

Iako se iz kuće čulo lupanje, na naše pozive i kucanje vlasnik nekretnine nije htio otvoriti vrata dvorišta. S nama je razgovaralo tek nekoliko susjeda, dok bi drugi pobjegli ili samo odmahnuli rukom na naša pitanja. 

"Ovo traje jako dugo i mi više ne znamo što napraviti. Sve smo pokušali. Pokušali smo lijepo s njim razgovarati i ponuditi mu da mi očistimo dvorište. Obratili smo se Gradu i službama, ali nema nikakvog značajnog pomaka.

Foto: Index

Mi i dalje strahujemo od zaraze nas i naše djece. Pa osjetite i sami taj smrad, ne trebamo vam ništa govoriti. Vi sad ne vidite smeće, ali svaki dan je hrpa sve veća i veća. Ono što mi bacimo u kontejner, on to izvadi i stavi u sebe u dvorište. 

Sad zamislite kako to smrdi kada padne kiša, a nakon toga upeče sunce. Mi ne možemo otvoriti prozore niti robu sušiti na sušilu. I ne bi to bio toliki problem da se mi nalazimo blizu Karepovca i znamo da ne može biti drugačije. Susjeda nam je u kvart donio smetlište i zarazu. Imamo Karepovac u dvorištu ispod prozora i ne možemo ništa", pričaju nam zgroženi stanari. 

Žale se na Gradsku vlast i razmišljaju o grupnoj tužbi 

Žalili su se Gradskoj vlasti i službama koji su, kako nam kažu, napravili jako malo ili gotovo ništa kako bi se ovaj problem riješio. Svjesni su da pomoć treba i čovjeku koji gomila otpad, no oni više ne znaju kako riješiti problem. 

"Osjećamo se obespravljeno i nezaštićeno i nemamo drugog izbora nego tužiti Grad. Ne vlasnika, već Gradsku vlast. Odvjetnici nas uvjeravaju da sigurno dobivamo spor. Grad je direktno odgovoran za zdravstvenu ugrozu, smanjenu kvalitetu života, financijsku štetu. 

Kao i štetu ugleda poput recenzija za turističke objekte, povrat sredstva turistima te izostalu dobit zbog nemogućnosti iznajmljivanja. Ovome dodajemo i pretrpljeni strah te ozljede koje su nanesene teškim fizičkim napadom metalnom šipkom na ženu od 80 godina", rekao nam je stanar te dodao kako su za problem upozorili Državni inspektorat i Centar za socijalnu skrb. 

Grad Split: Izrečen je nalog stranci da ukloni otpad s privatne površine

Index je upit poslao i Gradu Splitu, na koji su nakon osam dana odgovorili. Zanimalo nas je koje su korake poduzeli u rješavanju problema, mogu li naložiti vlasniku da očisti parcelu te ga kazniti u slučaju odbijanja te o njegovom trošku istu očistiti oni. 

Foto: Index

"Upravni odjel za komunalne poslove Grada Splita upoznat je s predmetnom problematikom i počiniteljem prema kojem je već bilo nekoliko postupanja od strane redarstva. Postupanje Grada bilo je osobito pažljivo s obzirom na samog počinitelja i činjenicu da je riječ o otpadu na privatnoj površini.

Po navedenom predmetu, dana 29. veljače 2024. godine, suradnjom je izvršen očevid na licu mjesta od strane inspektora zaštite okoliša i komunalnog redarstva. Zatečena je stranka - prekršitelj koji je u posjedu nekretnine u kojoj i živi, a na kojem zemljištu prikuplja i ostavlja razne predmete i stvari. Riječ je o privatnoj površini na kojoj je postupanje komunalnog redarstva ograničeno i svodi se na ovlasti koje ima spram vidljivosti s površine javne namjene.

Na očevidu je sačinjen zapisnik te izrečen nalog stranci da ukloni otpad s privatne površine koji je vidljiv s površine javne namjene. Stranka je započela sanaciju predmetne površine koja još uvijek traje s obzirom na to da je riječ o velikoj količini predmeta", odgovorili su iz Grada. 

Još u ožujku su iz Grada za HRT kazali kako su naredili da se otpad ukloni u roku 15 dana. "Stranka je započela sanaciju koja je operativno usporena zbog kišnog razdoblja, ali očekujemo da će do kraja ovog tjedna glavnina otpada biti uklonjena", priopćila je za HRT Leona Grgić, pročelnica upravnog odjela za komunalne poslove Split. 

Dva mjeseca nakon naloga da se otpad ukloni, on se još uvijek nalazi u njegovom dvorištu. Transparentom je uzvratio odluci Gradske vlasti i susjedima te ispred dvorišta izvjesio bijelu plahtu s natpisom "Je***** svi. Ne dam smeće. Crknite". Susjedi su izgubili nadu kako će se problem riješiti i čovjeku pružiti potrebna pomoć. Dodaju kako im nakon pravnih postupaka ostaje samo da promjene adresu. 

Pročitajte više