Splićanke agresivnim konzervativcima: Nemamo za plakat, ali želimo svoja reproduktivna prava

Foto: Index

"ŽELIMO svoja reproduktivna prava, ali nemamo za plakate. Žene", stoji na transparentu koji je sinoć ostavljen ispred ograde splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Vukovarskoj ulici.

Naime, neke nezadovoljne građanke Splita noćas su izrazile svoje nezadovoljstvo zbog pro life inicijative Hrvatskog pokreta za obitelj i život tako da su gađale njihov plakat crvenom bojom. Isto tako ostavile su i transparent.

Podsjetimo, Jumbo plakati s pro-life porukama osvanuli su u prosincu širom Hrvatske. Organizator postavljanja plakata je inicijativa ProLife.hr (iza koje stoji zaklada Vigilare), koja je i pokretač kampanje „Želim živjeti“, a, kako navode, povodom ocjene ustavnosti tzv. Zakona o abortusu iz 1978. koju Ustavni sud Republike Hrvatske trenutno razmatra.



"Ovdje je na djelu velika manipulacija, jer na slikama vidimo trudničke trbuhe, a zakonski je pobačaj dozvoljen do 10. tjedna. Slike koje vizualno prate poruke nemaju veze sa zakonom, koji pobačaj dozvoljava do 10. tjedna. To se čini u svrhu manipulacije i kontrole, što može rezultirati ugrožavanjem zdravlja i života žena, ali i vršenja pritiska na Ustavni sud, koji će uskoro donijeti odluku o ustavnosti našeg zakona. Očigledno udruge bliske Crkvi to sve čine zbog svojih ciljeva", rekla je za Index Nataša Bijelić, koordinatorica CESI-ja i stručna suradnica na programu Spol, rod i seksualna prava i za CESI istraživanja.

No, u Vigilareu se na to previše ne osvrću.

"Cilj je osvještavanje javnosti o čemu se zapravo radi kad se govori o toj problematici. Plakati prikazuju realnost koja se događa svaki dan, na to se želi skrenuti pažnja", rekao je voditelj ureda zaklade Vigilare Ivan Mihanović

Pročitajte više