Split: 110. obljetnica Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu danas je svečanom akademijom u nazočnosti visokih uzvanika i djelatnika Instituta u splitskom HNK obilježio 110. obljetnicu znanstvenoistraživačkog rada.

O povijesti tog uglednog, jednog od najstarijih instituta u državi, govorio je ravnatelj Slavko Perica, istaknuvši da je visoka razina instituta plod rada svih djelatnika u proteklih 110 godina kad je osnovan u doba Austro-Ugarske dekretom iz Beča.

Institut je ostavio neizbrisiv trag u razvoju poljoprivrede, osobito mediteranskih kultura u južnoj Hrvatskoj, a odgaja i danas nove naraštaje znanstvenika novaka, što je najveća vrijednost. Institut se posebno skrbi za autohtone vrste vinove loze i maslina od kojih mnoge nestaju. Zato je naš najveći zadatak, kazao je Perica, očuvati autohtoni fond, zatim provoditi projekte hrvatskih znanstvenika i surađivati sa sličnim institutima u svijetu.

Izaslanik pokrovitelja proslave premijera Ive Sanadera, ministar znanosti Dragan Primorac, posebno je podsjetio na znanstveni kontinuitet Instituta osnovana daleke 1894. Kazao je da ga se posebno doimlje što taj institut ujedinjuje sve dostupno znanje i surađuje sa svim drugim ustanovama u zemlji i Europi. Primorac je istaknuo da će za njegova ministarskog mandata instituti u Hrvatskoj napredovati i da će Ministarstvo nagrađivati najbolje, a splitski Institut vidi kao njihova predvodnika.

Govoreći u ime Splitsko-makarske nadbiskupije, don dr. Drago Šimundža je u ime odsutnog nadbiskupa msgr. Marina Barišića čestitao veliku obljetnicu i izrazio uvjerenje da će Institut biti smjer i putokaz razvoju poljodjeljstva, odnosno mediteranskih kultura na ovim prostorima.

Kako je kazao don Šimundža, nadati se da ćemo uspjeti proizvoditi dovoljno zdrave hrane i da budemo svoji na svome. Ne samo da ne trebamo uvoziti proizvode za koje i ne znamo odakle su nego valja i izvoziti našu hranu, dodao je.

Počasni austrijski konzul u Splitu Marin Mrklić podsjetio je na dugu tradiciju dobrih austrijsko-hrvatskih veza, a obljetnicu su čestitali i mnogi uzvanici sa srodnih instituta, osobito iz Osijeka. Rektor splitskog Sveučilišta Ivo Pavić je, uz čestitku, upozorio na opasnost od upropaštavanja prostora idealnih za proizvodnju zdrave hrane. Najavio je da će potporom Ministarstva znanosti od iduće godine na Sveučilištu biti uveden studij mediteranske poljoprivrede.

Zahvalnice Instituta uručene su vanjskim suradnicima s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, akademiku Milanu Maceljskom i profesorima Ružici Lešić i Frani Tomiću. Splitski gradonačelnik Miroslav Buličić uručio je Institutu u povodu 110. obljetnice medalju grada Splita.

(Hina) xmerc yvkn

Pročitajte više