Split: Bez epidemija među turistima

U SPLITSKO-DALMATINSKOJ županiji već osam godina nije bilo epidemija među brojnim gostima i posjetiteljima, što je po ocjeni ravnatelja Županijskog zavoda za javno zdravstvo Mladena Smoljanovića rezultat toga da se u svim turističkim i drugim objektima poštuju svi naputci i održava visoka razina higijene.

Voditelj Službe za epidemiologiju Ivo Petrić kazao je na konferenciji za novinare kako se takva ocjena odnosi i na ovu turističku sezonuu u kojoj su jedino u lipnju registrirane manje smetnje u desetak gostiju, ali bez hospitalizacije ili kakvih drugih posljedica. Petrić je dodao kako već dugo na tom prostoru nije izoliran uzročnik dizenterije, a redovito se obavljaju pretrage namirnica i nadzor osoba koje pripravljaju i poslužuju hranu.

Samo od početka ove godine obavljeno je 10.563 pregleda, među kojima je pronađeno 45 osoba nositelja salmonele, kazao je Petrić.

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Ivan Mijaković kazao je pak kako je u pregledima vodovoda na tom području uzeto više od 2100 uzoraka od kojih su samo tri bila pozitivna.

Ispitivana je redovito kakvoća mora na plažama te posebno obrađivana pojava buke na 104 mjesta u Županiji od kojih je u sezoni na čak 94 mjesta trebalo blokirati izvor buke.

Predstojnik Županijske sanitarne inspekcije Ivan Glavinović rekao je kako je uoči sezone pregledano 106 hotela u Županiji i oko 2000 ugostiteljskih objekata.

Obavljeno je također više od 2200 nadzora i podneseno 300 zahtjeva za prekršajni postupak. Samo na splitskoj tržnici, kazao je Glavinović, na mjestu događaja izrečeno je 37 mandatnih kazna.

Pročitajte više