Split: Bivši financijski inspektor oslobođen optužbe za mito

ŽELJKO UJEVIĆ (46) iz Splita, bivši inspektor financijske policije, a sadašnji zaposlenik carinske ispostave Split, zbog nedostatka dokaza oslobođen je danas nepravomoćnom presudom optužbi da je počinio kazneno djelo primanja mita.
Optužnica je Ujevića teretila da je tijekom srpnja, kolovoza i rujna 1998. u Splitu, obavljajući poslove inspektora financijske policije Splitsko-dalmatinske županije, tijekom nadzora financijskog poslovanja Splitske banke tražio ukupno 40 tisuća maraka. Posao je obavljao zajedno s kolegom Josipom Hrgom.

Prema optužnici, Ujević je prije dostavljenog pismenog nalaza i mišljenja o obavljenom poslu, spomenuti iznos zatražio od člana Uprave Jerislava Kuštere. Kuštera je izjavio da mu je Ujević rekao da je ´taj iznos namijenjen za njega i Hrgu i to u iznosu od po 10 tisuća maraka, a 20 tisuća maraka namijenjeno je načelniku financijske postaje i njihovoj budućoj suradnji´.

Kako stoji u optužnici, Ujević je to učinio kako bi nalaz financijskog poslovanja, kao i sve buduće nalaze, sačinio protivno pravilima struke i kako to banci odgovara, a dio novca primio je 21. rujna 1998., kada je uhićen.

Ujević se u postupku branio činjenicom da je u omotnici dobivao raznu dokumentaciju, pa da je i tog dana primio omotnicu misleći da je u njoj određena dokumentacija koju je tražio.

Sudac Damir Romac rekao je da je Vijeće splitskog Općinskog suda donijelo oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza, ocijenivši kako se iskaz Jerislava Kuštere u postupku smatra nevjerodostojnim. ´Ujević nije imao nikakvog razloga za traženje mita, jer je utvrđeno da je poslovanje Splitske banke bilo pravilno´, rekao je sudac.

Općinsko državno odvjetništvo ima pravo žalbe na ovu presudu u roku od osam dana.

Pročitajte više