split: dogovor o regionalnom centru za gospodarenje otpadom

Na današnjem sastanku predstavnika Splitskodalmatinske županije te gradova Splita i Šibenika s ministrom zaštite okoliša Ivom Bancom dogovoreno je da se u roku od mjesec dana odredi mjesto za regionalni centar za gospodarenje otpadom.

Iako na sastanku nisu bili predstavnici Zadra i Dubrovnika te Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije, odlučeno je da se i njih pozove da se pridruže danas utemeljenom četrnaesteroročlanom povjerenstvu kako bi pridonijeli jedinstvenome regionalnom centru. To bi bilo najekonomičnije i najbolje rješenje za odlaganje otpada u Dalmaciji, čiji bi se primjer slijedio i u drugim djelovima Hrvatske, rečeno je.

Ministar Banac izvijestio je novinare kako se, iako je prerano govoriti o konkretnoj lokaciji, spominju Lećevica u Splitsko-dalmatinskoj i Podi u Šibensko-kninskoj županiji. "Riječ je o dvije bliske lokacije za koje imamo argumenata i za i protiv", dodao je.

Mještani Lećevice protive se da taj centar bude na njihovu području, te su prosvjedima onemogućavali ispitivanje zemljišta i druge istražne postupke, zbog čega cijeli projekt stoji više od mjesec dana. Ministar Banac izjavio je kako to nije jedini nedostatak te lokacije, dodajući da - osim podzemnih voda - u obzir treba uzeti i visoku nadmorsku visinu i jakost vjetra, što tom području svakako ne ide u prilog.

Podsjetio je da je krajnji rok za rješenje 1. siječnja iduće godine, kada će početi primjena novog Zakona o zbrinjavanju otpada, koji ne dopušta odlagati smeće na dosadašnji način.

Splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja upozorio je na problem splitskog odlagališta smeća na Karepovcu, na koji smeće dovoze i okolni gradovi i općine, a koji prijeti poput ekološke bombe. Jučerašnji požar na tom odlagalištu još je jedno upozorenje kako je krajnje vrijeme da se ono sanira i da se na tome mjestu prestane odlagati smeće, rekao je Kruno Peronja.

Pročitajte više