Split: Hrvatski blok protiv smjene župana Lukšića koju traži HDZ

HRVATSKI blok (HB) pokret za modernu Hrvatsku Splitskodalmatinske županije, protivi se smjeni župana Branimira Lukšića, koju traži HDZ, izjavio je danas u Splitu saborski zastupnik i vijećnik HBa u Županijskoj skupštini Ivica Tafra.

Na konferenciji za novinstvo Tafra je istaknuo kako "HB ne vidi nikakvog valjanog razloga za smjenu župana Lukšića" te da je ona "neprihvatljiva jer je upravo župan Lukšić predvodio pobjedničku koaliciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji na posljednjim lokalnim izborima".

Predsjednik županijskog HDZ-a Živko Nenadić izvijestio je u subotu da je zatražena ostavka župana Lukšića zbog "višemjesečne nesuradnje sa strankom". Kandidati su HDZ-a za novog župana bivši župan Kruno Peronja i sadašnji predsjednik županijskog HDZ-a Živko Nenadić.

Ivica Tafra najavio je da će se HB-ovi vijećnici u Županijskoj skupštini protiviti smjeni župana Lukšića bude li pokrenuta rasprava o tome.

Županijska skupština ima 51 člana, a vladajuća većina 29 vijećnika, od kojih su 11 iz HDZ-a, a pet ih Hrvatskog bloka. Da bi se izglasalo nepovjerenje županu Lukšiću, potrebno je 26 vijećničkih glasova.

Tafra je ocijenio da "iza svega stoji želja HDZ-a da sruši sadašnju vladajuću koaliciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji koju čine HDZ-HB-HDRS-HČSP-HDD-HP-SHP".

Dodao je kako je "smiješno da HDZ od HB-a traži potporu za smjenu župana, a protiv svojih članova pokreće stegovne postupke samo zato što su viđeni ili možda viđeni na osnivačkim skupštinama HB-a".

Tajnik HB-a i član Županijske skupštine Dalibor Ninčević rekao je da su stranke na vlasti u županiji potpisale sporazum u kojem svaka stranka ima pravo raspolaganja svojim mandatom.

Podsjetio je da je za pokretanje rasprave o smjeni župana potrebno 17 vijećničkih potpisa te da svaka stranka u koaliciji mora imati potpise svih svojih vijećnika za tu smjenu.

Županijski odbor Hrvatskog bloka danas je također zatražio od Vlade da sanira splitsku Željezaru, pokrene u njoj proizvodnju i radnicima isplati zaostale plaće.

(Hina) merc sp

Pročitajte više