Ovo je najgušće naseljen kvadratni kilometar u Hrvatskoj

Foto: Milan Šabić/PIXSELL

U SPLITU se nalazi najgušće naseljen hrvatski kvadratni kilometar.

Fotografija se pojavila na društvenim mrežama, a mnogi su bili skeptični da najgušće naseljen kvadratni kilometar ne obuhvaća zagrebačku Mamuticu, pa ni splitski Kineski zid, već nebodere na Sućidru, Kmanu i Kocunaru, ali i dobar dio Brda. 

Državni zavod za statistiku potvrdio točnost podatka

Otkrio je to tviteraš Alasdair Rae, koji se bavi proučavanjem mapa i statističkim zanimljivostima, a objavljuje na profilu @undertheraedar, ali i portal Automatic Knowledge. Nikakve njegove reference nisu bile dovoljne da povjerujemo u istinitost podatka pa smo Raeovu grafiku poslali Državnom zavodu za statistiku.

Kažu da nije pogriješio.

"Provjerom predmetnog shapefilea utvrdili smo da je prikaz najgušće naseljene mrežne ćelije od 1 km² istovjetan infografici te je podatak vjerodostojan", poručili su iz DZS-a.

U izračunu su korišteni podaci Eurostata za 2018. godinu. Najgušće naseljen kvadratni kilometar tad je obuhvaćao 18.979 osoba, a pitanje je je li se do danas broj stanovnika smanjio. Iako je Split siromašniji za 17.525 građana od popisa iz 2011. godine do popisa iz 2021., ovaj kvadrat i dalje je vrlo gusto naseljen.  

Kvart u kojem je nemoguće naći parking

Između sućidarskih nebodera, mahom građenih u socijalizmu, još ima manjih obiteljskih kuća s vrtovima. Na tom dijelu kvadrata parkirališno mjesto je već iza 16 sati nemoguće naći.

Ako ste avanturist pa poželite parkirati ispred zgrade kasno navečer, moguće je da ćete automobil morati ostaviti bar kilometar-dva dalje od željenog nebodera kako biste bili sigurni da će vas ujutro dočekati na istom mjestu. Pauk-služba ovdje solidno puni proračun. U užurbanom kvadratu se, osim nebodera, kuća i cesta, nalazi najmanje pet zogova za balote. Rijetko su prazni.

Najgušće naseljen kvadrat presijeca Ulica Domovinskog rata. Obuhvaća i trgovački lanac s crkvom u neposrednoj blizini, koja upravo zahvaljujući geografskom položaju među stanovnicima nosi naziv Gospe od Kauflanda. Urbanistička situacija na Brdima možda je i gora nego u ostatku kvadrata.

Ali ako ništa drugo, s ovih nebodera stanovnici imaju krasan pogled na more. Većinom na Vranjic. 

Pročitajte više