Split: Krolo i Pulić stavili svoje mandate na raspolaganje

ČLANOVI splitskog HSLS-a, predsjednik Gradskog vijeća Petar Krolo i član Gradskog poglavarstva za komunalne djelatnosti Ivan Pulić, danas su Malom vijeću stranke stavili svoje mandate na raspolaganje, jer ih nije poduprla većina koalicijskih partnera pa im je otežan rad u splitskoj gradskoj vlasti.

U kratku priopćenju za javnost Krolo i Pulić su kao razlog za takvu odluku naveli "teško stanje u koalicijskoj izvršnoj vlasti".

Nakon prijepora u Izvršnom odboru splitskog HSLS-a u vezi s nastavkom daljnje suradnje sa gradskim koalicijskim partnerima, Malo vijeće HSLS-a početkom veljače raspustilo je ogranak. za buduću gradonačelničku dužnost (u drugom dijelu mandata, nakon SDP-a) umjesto koalicijskim sporazumom predviđenog sadašnjeg dogradonačelnika Miroslava Buličića predložilo je Petra Krolu.

Kako stoji u današnjem priopćenju Pulića i Krole, odluke Malog vijeća nije poduprla većina koalicijskih partnera u gradskoj vlasti. Zato je, kako tvrde, "njima kao članovima koalicije rad u takvoj izvršnoj vlasti otežan te su svoje mandate stavili na raspolaganje Malom vijeću kako bi ono moglo donositi daljnje odluke."

U Splitu vlast obnaša predizborna koalicija SDP - HSU - HSS - LS, kojoj su se poslije izbora priključili HNS, ASH i prije godinu dana HSLS. U vlasti HSLS ima devet predstavnika: u Poglavarstvu su

četvorica, a petorica u Gradskom vijeću, od kojih je jedan, Petar Krolo, predsjednik Gradskog vijeća.

Do neslaganja u Izvršnom odboru splitskog HSLS-a došlo je nakon što je županijski HSLS sa sastanka 10. siječnja iza čvrsto zatvorenih vrata preporučio Izvršnom odboru splitskog HSLS-a da u roku od sedam dana raskine s koalicijom u gradu, sa SDP-om na čelu. Nakon što je Malo vijeće HSLS-a na sjednici u Zagrebu 5. veljače raspustilo IO splitskog HSLS-a te za buduću gradonačelničku dužnost predložilo Krolu, priopćilo je kako "očekuje da će koalicijski partneri u Gradskom poglavarstvu prihvatiti taj prijedlog, to više što Krolo uspješno obavlja dužnost predsjednika Gradskog vijeća". Predsjednik splitskog HSLS-a Mirko Grljušić bio je zadužen da u dogovoru s koalicijskim partnerima u Gradskom poglavarstvu "operacionalizira"prihvaćanje Krole za gradonačelnika. Splitski HSLS pismeno je zatražio od koalicijskih partnera da se do 23. veljače očituju prihvaćaju li promjenu koalicijskog sporazuma tako da polovicu gradonačelničkog mandata (od rujna) obnaša Krolo. Partneri nisu odgovoroli, osim što su nakon jednog zajedničkog sastanka poručili da je do rujna još dovoljno vremena.



Pročitajte više