Split: "Maslina" traži autonomiju Dalmacije

PREDSJEDNIK Neovisne liste "Maslina" Nikola Zokić kazao je danas na konferenciji za novinare u Splitu kako će ta nedavno utemeljena stranka zahtijevati da "Dalmacija dobije svoj sabor i vladu sa širokim ovlastima koje jamče da će o sudbini toga prostora odlučivati oni koji ovdje žive".

"Autonomija ili ništa", naglasio je Zokić, koji je "Maslinu" osnovao nakon napuštanja HSS-a, kojega je bio vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije.

Objasnio je da, "kad traže autonomiju, ne misle na sjaj i bijedu povijesnog okvira za mržnju, nego otvoren prozor zdrava života i razvoja, nasuprot proklamiranu regionalizmu vladajućih, sadašnjih ili budućih, koji žele Hrvatsku razdijeliti na četiri do pet upravnih regija, što bi samo još više nagomilalo administraciju, a odluke bi se i dalje donosile u Zagrebu".

Drži da je Dalmacija "namjerno gurnuta u položaj kolonije od Zagrebom opijenih političara koji se znaju hvaliti prihodima od turizma od sedam do osam milijarda dolara, no ne kažu koliko je od toga uloženo u njezin razvoj".

Nezadovoljna takvim odnosom, "Maslina" podiže glas za obranu dalmatinske zemlje i otvara početak jedne druge priče koja nas vodi k autonomiji Dalmacije u duhu europske deklaracije, ističe Zokić.

Najavio je kako će se "Maslina" za parlamentarne izbore kandidirati u 9. i 10. izbornoj jedinici te da očekuje jaku promociju stranke koja će, kako najavljuje, postati parlamentarnom.

Pročitajte više