split: mediteranski institut za istraživanje života sutra dobiva zgradu

Mediteranski institut za istraživanje života MedILS (Mediterranean Institut for Life Sciences), čiji je osnivač svjetski poznati znanstvenik Miroslav Radman, sutra će svečano dobiti "ključeve" kuće u obnovljenome dijelu kompleksa "Vile Dalmacije" u Splitu.

U obnovu zgrade Ministarstvo znanosti i tehnologije uložilo je milijun i 96.000 kuna.

Na svečanoj primopredaji obnovljene zgrade u sklopu kompleksa "Vile Dalmacije" bit će osnivač Instituta, svjetski znanstvenik hrvatskog podrijetla Miroslav Radman, član Francuske akademije znanosti. Taj čin bit će i važan pomak prema konačnom ostvarenju zamisli akademika Radmana, koji je prije tri desetljeća poželio da se u njegovu rodnome gradu osnuje institut na svjetskoj razini. Po riječima samog akademika Radmana, početna je ideja u međuvremenu toliko evoluirala i postala mnogo "ambicioznijom", tako da je sadašnje "poslanstvo" MedILS-a biti znanstveni centar kakvoga još nema na svijetu, za što ni bogati nisu imali "petlje".

Kako ističe Radman, bit će to originalan i kreativan prostor u kojemu će "rasti" novi tip mladih znanstvenika, koji će kao "specijalisti multidisciplinarnog razmišljanja biti sposobni učiniti bitan korak u razumijevanju znanosti". To je, smatra Radman, vrlo važna zadaća jer se znanstvenici danas zapravo 'guše u moru podatka' koje ne mogu razumjeti.

Na sutrašnjoj svečanosti ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego i privremeni ravnatelj MedILS-a Luka Gjakun potpisat će ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji kojim će završiti primopredaja predmetnih nekretnina i kojim će se preuzeti troškovi rada.

Sve je počelo 7. lipnja 2001., kada su tadašnji ministar znanosti i tehnologije Hrvoje Kraljević i splitski gradonačelnik Ivan Škarić potpisali Ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji. Tim se ugovorom, zaključenim na 40 godina, Ministarstvo obvezalo da će vlastitim novcem rekonstruirati i adaptirati bivšu vojarnu u kompleksu "Vile Dalmacije" kako bi se u građevinskom i tehničko-tehnološkom smislu prilagodila za znanstvena istraživanja molekularne genetike. Grad Split obvezao se pak predati bivšu vojarnu sa svom dokumentacijom kako bi rekonstrukcija i adaptacija mogle početi.



(Hina) ip vkn

Pročitajte više