Split nije u 72 najrazvijenija grada i općine u Hrvatskoj, tvrdi Plenkovićeva vlada

Foto: Shutterstock

Najviši indeks razvijenosti u Hrvatskoj ima Kostrena, općina pored Rijeke u kojoj živi nešto više od 4000 ljudi. Na drugom mjestu je Zagreb, dok je treća Funtana, općina kod Poreča s manje od tisuću stanovnika, proizlazi iz nove vladine odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti.

Kostrena. Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Na indeks razvijenosti utječu stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proračunski prihodi jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, opće kretanje stanovništva, stopa obrazovanosti i indeks starenja.

U odnosu na zadnji objavljeni indeks, onaj iz 2018. godine, svi gradovi i općine bilježe rast u promatranom razdoblju po svim ključnim pokazateljima, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić i dodao da se u Hrvatskoj smanjuju regionalne razlike. 

Među najrazvijenijima Zaprešić, Sveti Petar u Šumi i Bakar

U osmoj skupini, koja predstavlja najrazvijenije gradove i općine, nalazi se njih 68. Na sedmom mjestu nalazi se Sveta Nedelja, ispred Samobora koji je na devetom mjestu. Dubrovnik, Poreč i Zaprešić nalaze se na 13., 14. i 15. mjestu.

Opatija je na 19. mjestu, Kastav na 21., dok je Rovinj na 25. mjestu. Sveti Petar u Šumi (34.) je za jedno mjesto iznad Velike Gorice (35.), dok je Zadar na 42. mjestu, a Hvar na 47. mjestu.

U osmoj skupini su i Makarska (52.), Dugo Selo (53.), Koprivnica (54.), Bakar (57.), Pula (58.)

Bakar. Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Pri samom dnu osme skupine, na 65. mjestu po indeksu razvijenosti nalazi se Rijeka. Lošiji su Žminj, Solin i Stubičke Toplice.

Split na 73. mjestu

Na čelu sedme skupine je Krapina (69.), dok je Split na 73. mjestu. Na 76. mjestu je Osijek, nakon kojeg slijede Oroslavje, Klis i Ston. Gospić je na 81. mjestu, Karlovac na 82., Šibenik na 107., a Korčula na 117. mjestu.

Korčula. Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Sinj je u petoj skupini, na 235. mjestu, dok je Vukovar, koji prema vladinoj tablici spada u iznadprosječno razvijene jedinice lokalne uprave, na 252. mjestu.

U odnosu na indeks razvijenosti iz 2018., kada su u Hrvatskoj 304 jedinice lokalne samouprave bile ispodprosječno razvijene, a 252 iznadprosječno razvijene, prema novim indeksima razvijenosti, 287 jedinica lokalne samouprave ima indeks ispodprosječne razvijenosti, dok njih 269 ima indeks iznadprosječne razvijenosti. 

Svi gradovi i općine koje se nalaze ispod Čazme, koja je na 269. mjestu, spadaju u skupinu s ispodprosječnom razvijenosti.

Gradovi i općine ispod prosjeka

Đakovo je u četvrtoj skupini i nalazi se na 308. mjestu, dok je Imotski s 350. mjestom u trećoj skupini. U drugoj skupini je Glina (449.), dok je na čelu prve i najlošije skupine po indeksu razvijenosti Darda (485.). 

Na dnu popisa nalaze se Donji Lapac, Kistanje i Ervenik. 

Cijeli popis možete pogledati u dokumentu ispod.

Vrijednosti indeksa razvijenosti i pokazatelja za izračun indeksa razvijenosti by Index.hr on Scribd

 

Pročitajte više