split: obilježena 12. obljetnica zrakoplove baze divulje

U zrakoplovnoj bazi Divulje, u vojarni "Trpimir", svečanim postrojavanjem pripadnika postrojbe, uručenjem pohvala zaslužnima, blagoslovom spomenika poginulima za hrvatsku slobodu te letačkim programom, danas je obilježena 12. obljetnica postojanja ove zrakoplovne baze i završetak protupožarne sezone. L

Zapovjednik Zrakoplovne baze Divulje, brigadir Mile Kardum, pozdravljajući brojne uzvanike, među kojima su bile i obitelji poginulih, kazao je kako su iza ove postrojbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) značajni rezultati i u ratu i u miru.

"S prve crte bojišnice naši su momci prevezli oko 2,5 tisuće pripadnika HV-a, a kada je riječ o civilnim zadaćama, godišnje imamo 250 do 300 intervencija spašavanja i prevoženja unesrećenih, te 300 do 500 sati leta helikopterima u protupožarne svrhe", rekao je brigadir Kardum.

Naglasio je da su pripadnici Zrakoplovne baze Divulje od početka Domovinskog rata, pa do njegovog završetka, sudjelovali u svim oslobodilačkim operacijama, a piloti su stekli neprocjenjivo iskustvo.

"Uz stečena ratna iskustva, stalnim usavršavanjem i dolaskom generacije mlađih pilota, uspješno smo se nosili sa zadaćama kooperativne suradnje na brojnim zajedničkim vježbama s partnerskim vojskama. Pripadnici ove postrojbe spremni su i mogu se uklopiti i izvršiti sve postavljene zadaće u združenom djelovanju s partnerskim zemljama NATO-a", rekao je zapovjednik Zrakoplovne baze Divulje.

Čestitke zrakoplovcima iz baze Divulje poslali su i zamjenik zapovjednika HRZ-a i Protuzračne obrane (PZO), stožerni brigadir Nikola Matanovac, izaslanik načelnika Glavnog stožera, brigadni general Vinko Šefanek i splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja.

Spomenik poginulim pripadnicima Zrakoplovne baze Divulje, u obliku križa, postavljen u središtu vojarne, blagoslovio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Juraj Jezerinac.

Vojni ordinarij naglasio je da su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu radije prihvatili križ nego li put u ropstvo. "Njihova je borba završila uskrsnućem naše Hrvatske na čemu smo im trajno zahvalni", kazao je nadbiskup Jezerinac.

(Hina) em sp

Pročitajte više