Split: Obljetnica prosvjeda kod Banovine

Podizanjem hrvatske zastave ispred sjedišta splitskog Poglavarstva Banovine, Hrvatska udruga sindikata (HUS) obilježila je 14. obljetnicu javnog prosvjeda kod tadašnje zgrade Komande vojnopomorske oblasti JNA u Splitu.

Na događaj prije 14 godina, pred više stotina okupljenih građana, podsjetio je predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak uputivši određene zahtjeve hrvatskoj Vladi.

Govoreći o gospodarskom stanju u državi, Mučnjak je rekao kako je "Hrvatska, umjesto socijalne, postala država socijalnih slučajeva u kojoj raste beznađe i stvaraju se skupine suvišnih ljudi".

Sve se podređuje osiguranju povećanja profita, a nama takva politika koja preferira profit umjesto čovjeka nije prihvatljiva, naglasio je.

HUS stoga od Vlade zahtijeva da napokon donese strategiju gospodarskog i socijalnog razvoja "da vidimo u kojem smjeru ide Hrvatska", poručio je Mučnjak. Dodao je kako ćemo se, kada odredimo svoj put, moći boriti da taj put bude što bolji. "Mi svoj put nemamo i određuju ga drugi, oni koji kontroliraju financije".

Istaknuo je i kako se obespravljeni radnici danas bore za svoju egzistenciju i svoje obitelji, a zbog pomračenja zakonitosti ne provode se i ne poštuju odredbe zakona i Ustava.

"Dok se naša vlast bavi Gotovinom, mi ostajemo bez gotovine i ne možemo se više tješiti poznatom Voltaireovom mišlju 'Jednoga dana sve će biti dobro, to je naša nada, sve je dobro danas, to je naša iluzija'", zaključio je Mučnjak.

Dana 6. svibnja 1991., na poziv Hrvatske udruge sindikata, splitski radnici i građani okupili su se pred tadašnjim sjedištem Vojnopomorske oblasti JNA, tražeći od agresorske vojske da prekine blokadu hrvatskog sela Kijeva, koje je danima bilo bez vode, hrane i medicinske pomoći.

Tijekom prosvjeda protiv okupatorske vojske, čiji su snajperisti cijelo vijeme držali na nišanu okupljene prosvjednike, sa zgrade je skinuta jugoslavenska zastava, koju je radnik Ivica Balić zamijenio hrvatskim stijegom. Na žalost, tijekom višesatne blokade zgrade poginuo je vojnik JNA Saša Gešovski iz Makedonije, koji je u Splitu bio na odsluženju vojnog roka.

U sklopu današnjeg obilježavanja obljetnice prosvjeda kod Banovine, izaslanstvo HUS-a položilo je vijence ispred Središnjeg križa na groblju Lovrincu, a u katedrali svetoga Dujma služena je misa zadušnica za sve poginule u Domovinskom ratu.

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više