Split: odabrana bista Marka Marulića koja će biti postavljena u čileanskom Punta Arenasu

Između 12 kiparskih radova, pristiglih na natječaj za bistu Marka Marulića koja će biti postavljena u čileanskom gradu Punta Arenasu, odabran je rad akademskog kipara iz Splita Ante Strnića, izvijestio je danas počasni konzul Republike Čile u Splitu Juroslav Buljubašić. L

Buljubašić kaže kako su inicijativu za postavljanje biste Marka Marulića, kao svjedočanstvo stoljetne nazočnosti Hrvata u toj dalekoj južnoameričkoj zemlji, dali hrvatski iseljenici u Čileu, a početkom godine je Poglavarstvo Splita, u suradnji s iseljenicima i počasnim konzulom, raspisalo natječaj.

Na natječaj je pod šiframa stiglo 12 radova koji su izloženi u vili "Dalmacija", a između njih rad Ante Strnića danas je odabrao sedmočlani žiri, pod Buljubašićevim predsjedanjem.

Bista će, rekao je počasni konzul, biti postavljena na rivi ili na jednom od trgova Punta Arenasa prigodom planiranog posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Čileu, koncem ove godine.

Počasni konzul Juroslav Buljubašić rekao je kako će čileansko veleposlanstvo nagraditi autora izabranog rada, grad Split snosit će troškove izrade biste, a da je za njezin prijevoz i postavljanje u Punta Arenasu pronađen sponzor.

(Hina) xmerc yjn

Pročitajte više