Split: Otvorena međunarodna likovna izložba "ArtiST Now"

U podrumima Dioklecijanove palače u Splitu večeras je otvorena međunarodna likovna izložba "ArtiST Now" pod koncepcijskim naslovom "Jedan podzemni vrt", novi projekt Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, koji okuplja i relevantna imena inozemne likovne scene.

Za prvo izdanje 23 umjetnika odabrala je Dragica Čakić, politologinja suvremene umjetnosti koja živi u Rimu.

U Splitu se, tako, prvi put u Hrvatskoj predstavlja istaknuti nizozemski umjetnik Frank Uwe Laysiepen, poznat kao Ulay, s polaroidnim otiscima u omjeru 1:1. Osim njega s inozemne scene u splitskom projektu sudjeluju Zorka Lednarova iz Slovačke, Roberta Silva iz Italije te Marina Gržinić i Aina Šmid iz Slovenije. Od hrvatskih autora tu su Ivan Kožarić, Sanja Iveković, tandem Penezić - Rogina, Goran Petercol, Gorki Žuvela i drugi.

Umjetnici, koji su se tjedan dana prije otvaranja izložbe bavili povezanošću umjetnosti s prostorom i ambijentom stvorili su radove promišljene ili domišljene "in situ", mahom u Dioklecijanovim podrumima pod koncepcijskim naslovom "Jedan podzemni vrt".

Riječ je o video radovima postavljenima kao video instalacije, zatim prostornim instalacijama te o fotografskim radovima s performerskim postupkom koji od početka nastaju na terenu. Slogan "ArtiST Now" može se čitati višeslojno, umjetnici danas, umjetnici i Split, umjetnici istoka..., ističe izbornica Čakić.

"Pod koncepcijom 'Jedan podzemni vrt', autori se bave prostorom stratificirane memorije kroz fizički, prirodni, arheološki, antropološki, sociološki ili filozofski aspekt, ali", dodala je, "ne želim da se naslanjaju na prostor, nego da ga žive i misle".

Izložba se ostvaruje uz potporu splitskog Gradskog ureda za kulturu i Odjela za društvene djelatnosti Županije splitsko - dalmatinske, a, uz predsjednika HULU Matea Perasovića, u prepunim Dioklecijanovm podrumima, otvorili su je zamjenik splitskog gradonačelnika Ljubo Urlić i splitsko - dalmatinski župan Kruno Peronja.

Nakon svečanosti otvaranja publika se popela na Peristil kako bi nazočila performansu Siniše Labrovića "Kvadratura kruga", čije je oslikavanje crvenog kruga na kamenu Peristila izazvalo i veliko zanimanje prolaznika.

(Hina) xdstr ymć

Pročitajte više