Split: Pokopan glumac Ivo Marjanović

SPLITSKI ljubitelji kazališne umjetnosti, članovi obitelji, prijatelji i štovatelji oprostili su se danas na gradskom groblju Lovrincu od glumca splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta i svestrana kazališnog djelatnika Ive Marjanovića koji je preminuo u subotu u Splitu u 91. godini života.

U ime HNK o umjetniku, koji je osim za dramske kreacije zaslužan i za dokumentarizaciju razvoja splitskog kazališta, govorio je intendant HNK Milan Štrljić.

O Marjanoviću je govorio i njegov prijatelj i kolega Ante Jelaska, a stihove pjesme "Teštamen" kazivao je glumac Josip Genda.

Ivo Marjanović najveći je dio glumačkog vijeka proveo u splitskom HNK, a u svojoj je glumačkoj karijeri odigrao više od četiri stotine najraznovrsnijih uloga, od antičke drame do suvremenoga dramskog teksta.

Svestranost je dokazao i kao redatelj, scenograf, pisac te kao lektor u televizijskim serijama "Naše malo misto" i "Velo misto" scenarista Miljenka Smoje. Tumača brojnih zapaženih kazališnih uloga publika najviše pamti po televizijskoj ulozi don Karmela u "Malom mistu".

Prije dva mjeseca splitskom je HNK-u darovao vlastiti arhiv o 70 godina splitskog kazališta, neprocjenjive umjetničke i povijesne vrijednosti. Osim brojnih priznanja struke za svoj rad dobio je i nagrade za životno djelo gradova Splita i Omiša.

Komemoracija glumcu Ivi Marjanoviću održat će se sutra u podne u predvorju splitskog HNK.



Pročitajte više