Split: predsjednik Mesić u Odvjetničkom zboru i centru "Slava Raškaj"

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić večeras je u Odvjetničkom zboru Splitsko dalmatinske županije u Splitu izjavio kako "Međunarodni sud u Haagu, što se Hrvatske tiče, danas ne bi bio ni potreban da je hrvatsko pravosuđe na vrijeme reagiralo i sankcioniralo konkretne zločine".

"Mi na prste jedne ruke možemo pobrojati ratne zločine i za svaki se znaju počinitelji, ali se muljalo do skandaloznosti i sad imamo suđenja u Haagu po zapovjednoj odgovornosti", kazao je Mesić, dodajući kako oni, koji su to zataškavali i dopuštali, danas "liju krokodilske suze" za onima koji odlaze u Haag.

Suđenja za konkretna djela umnogome bi olakšala položaj onima kojima Haag danas sudi po zapovjednoj odgovornosti, kazao je Mesić.

"U Hrvatskoj smo imali i nebulozne izjave poput one da napadnuta zemlja ne može počiniti ratne zločine, ali, može i počinjeni su. A da su zločini poput ubojstva obitelji Zec bili kažnjeni i da je pravosuđe sankcioniralo počinitelje, mnogi se drugi ne bi dogodili, a i Hrvatska bi bila danas u mnogo boljem položaju. Rat je bio prljav sa svih strana, i jedni i drugi su palili da se drugi ne bi vratili, ali kada se zapali trideset ili tristo kuća to je toliki broj ekscesa, no, kada se zapali 30 tisuća kuća, to je već politika, a mi nismo na vrijeme toga bili svjesni", rekao je Mesić okupljenim odvjetnicima, predsjednicima Županijskog i općinskih sudova te državnim odvjetnicima.

Stanje u pravosuđu važno je za dobivanje kandidature za članstvo u Europskoj uniji i stoga Hrvatska mora postati zemlja vladavine prava, što u prijašnjem razdoblju nije bila, kazao je predsjednik Republike.

Govoreći o odnosima sa susjedima, naglasio je važnost očuvanja Bosne i Hercegovine kao zajednice ravnopravnih naroda, a u odnosima sa Srbijom uzor Hrvatskoj trebaju biti Njemačka i Francuska, koje su se nakon stoljeća ratovanja udružile na ekonomskom planu, rekao je. No, dodao je, treba biti oprezan jer u Srbiji je na vlasti ponovno opcija koja zagovara granice Virovitica - Karlovac - Karlobag.

"Mi smo mala država s malo moći, ali trebamo se držati principa," poručio je Mesić.

Sporovi sa Slovenijom oko njihova nemogućeg zahtjeva za vlastitim otvorenim morem prije ili kasnije će na međunarodnu arbitražu, a što se tiče Ljubljanske banke tražimo isti tretman za hrvatske i slovenske štediše, jer, drži predsjednik, zašto bi jedni novac dobili odmah, a drugi morali čekati razrješenje financijskih odnosa bivše države.

Predsjednik Hrvatske odvjetičke komore Ranko Pelicarić i županijskog Odvjetničkog zbora Marin Mrklić predsjednika Republike podsjetili su na, kako su rekli, vruće teme hrvatskog pravosuđa: kontinuiranu izmjenu zakonodavstva, prenatrpanost i velike zaostatke, nesređene zemljišne knjige te zaštitu prava vjerovnika. Pelicarić je naglasio kako zalaganje na pravnoj sigurnosti građana, kao preduvjet za pristupanje EU, leži upravo u transparentnosti rada pravosudnih ustanova.

Predsjedniku su uručeni darovi: Poljički statut, Statut Grada Splita i preslik povelje kneza Mucimira, prve pisane presudu u hrvatskoj povijesti.

Predsjednik Republike posjetio je danas i Centar za odgoj i obrazovanje osoba s oštećenjem sluha i govora te s cerebralnim oštećenjima "Slava Raškaj".

Ravnateljica Željka Paleka upoznala ga je s prostornim problemima Centra u kojemu 36 djelatnika skrbi o 109 korisnika, od kojih je većina s celebralnim oštećenjima, dakle s poteškoćama u kretanju. Centar, koji je smješten u neuvjetnoj jednokatnici s podrumom još je prije deset godina ishodio dozvole za nadogradnju jednog kata i potkrovlja te ugradnju, zbog slabo pokretnih korisnika, neophodnog dizala, no zbog nedostatka novca radovi ni do danas nisu počeli. Dozvola istječe u veljači iduće godine, pa je ravnateljica zamolila predsjednika da potakne mjerodavne u Vladi na rješenje njihovih problema.

(Hina) xdstr yjn

Pročitajte više