Split: Premijer Račan na potpisivanju ugovora za gradnju sveučilišnog kampusa

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan nazočio je popodne na splitskom Ekonomskom fakultetu potpisivanju ugovora o zajmu za gradnju sveučilišnog kampusa, vrijedna 345 milijuna kuna.

Ugovor su potpisali ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego, rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić i predsjednik Uprave Zagrebačke banke, kreditora Franjo Luković. Splitsko Sveučilište time će postati prvo s kampusom u Hrvatskoj, na površini od dvadesetak hektara.

Ugovor predviđa gradnju sveučilišne knjižnice, triju zgrada Prirodoslovno-matematičkoga, Pomorskog i Kemijsko-tehnološkog fakulteta, te u drugoj fazi zgrade Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Nastavnici i studenti u njih bi se trebali početi useljavati već za tri godine, kazao je ministar Flego. S novom opremom i zgradama, naglasio je, splitsko će Sveučilište omogućiti drukčiji i jači razvoj ne samo Splita i Dalmacije nego i cijele Hrvatske. Time dokazujemo, dodao je, da Vlada ima sluha i za područna sveučilišna središta koja trebaju postati temeljem razvoja.

Premijer Račan istaknuo je kako je to važno ulaganje u obrazovanje i znanost i da mu je financiranje Sveučilišta draga obveza jer će to omogućiti policentričan razvoj Hrvatske. Hrvatska se ne može svesti na jednu točku, jedan centar ili regiju, nego se treba razvijati jednako u svim područjima i to mi ovim pokušavamo postići, dodao je.

Premijer se prije potpisivanja ugovora susreo sa studentima Ekonomskog fakluteta. U razgovoru s njima odgovorio je na brojna pitanja o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, prilagodbama zakonodavstva i gospodarstva. Studente je zanimalo i njegovo stajalište o splitskoj Željezari koja zapošljava 4020 radnika, i kojoj bez Vladine pomoći prijeti stečaj. Račan je kazao kako će Vlada o tome raspravljati na sjednici u četvrtak.

Na pitanje je li moguća koalicija SDP-a i HDZ-a nisu dobili odgovor.

Predsjednik Vlade popodne je otvorio i novouređeno odmaralište osječkoga Crvenog križa na Preradovićevu šetalištu u Splitu, točnije na Bačvicama u kojemu se odmaraju djeca iz slavonskih domova. Njegovu je obnovu dijelom financirala Vlada.

U ratnoj luci Lori posjetio je i brod za hidrografska istraživanja "Palagružu" u vlasništvu splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Pročitajte više