split: proslava sv. duje

Procesijom povijesnom jezgrom grada i svečanim euharistijskim slavljem pred katedralom sv. Duje Split je danas proslavio blagdan svoga zaštitnika sv. Duje.

Misu je predvodio koelnski nadbiskup kardinal Joachim Meisner u zajedništvu s nadbiskupom splitsko-makarskim msgr. Marinom Barišićem i drugim hrvatskim biskupima. Misa je služena na latinskom, a propovijed je kardinal Meisner, uz prevođenje, održao na njemačkom jeziku.

Središnje slavlje počelo je procesijom u kojoj su nošene moći sv. Duje, a uz velik broj građana bili su čelnici Županije, grada Splita, HV-a, MUP-a, HRM-a, sinjski alkari, časne sestre, svećenici, redovnici, folklorne skupine, predstavnici svih splitskih župa sa svojim zastavama i drugi.

Nakon procesije na Peristilu pred katedralom sv. Dujma služena je misa koju je, kako je u pozdravu uzvanicima kazao domaćin msgr. Marin Barišić, pred najstarijom katedralom na svijetu vodio nadbiskup najveće na svijetu, koelnske katedrale.

Kardinal Meisner je u propovijedi kazao kako bez prošlosti nema budućnosti te da Katolička crkva nije posljednji Mohikanac, nego prethodnica onoga što dolazi. Ustvrdio je kako je upravo na vjeri sv. Duje u ovom dijelu Europe u Splitu izgrađeno kršćanstvo.

Crkva je Božje oko u tijelu svijeta, i križ uvijek stoji dok se svijet miče, kazao je kardinal, dodavši kako se zato Crkva ne može baviti sama sobom, nego svijetom. "Sumnja u nebo i vječnost razlog su svih nedaća na Zemlji, a upravo za drogom posežu oni koji nisu prihvatili vječnost. Razgrađuje se Svjetlo s neba brojnim materijalnim htijenjima i probitcima, a ti problemi, osobito ekološki, jesu i teološki problemi", ustvrdio je kardinal.

Naša društva u Europi, kazao je kardinal, gube na autentičnosti jer u mnogima se razara crkveni život, rekao je kardinal.

"Na žalost, na Zemlji mnogi teže bremenitu blagostanju, a ne vječnu životu. Zaboravlja se da su, kao i ovdje u ovoj drevnoj katedrali, gdje slavimo sv. Dujma, prohujali mnogi carevi, kraljevi, predsjednici, a Križ i Crkva su ostali. Bez Boga nema čovjeka", kazao je kardinal, ali čovjek sam po sebi nije čovječan, samo je Bog čovječan. Za to je bezbroj primjera u povijesti, osobito Auschwitz.

"Bog nam je svima poslao svoga Sina kao sliku čovjeka i možemo biti ili braća u Kristu ili drugovi u antikristu. Zar nisu, na žalost, pobačaj i eutanazija ozakonjeni u nekim takozvanim uljuđenim društvima", zapitao je kardinal Meisner.

(Hina) merc dd

Pročitajte više