Split: Prosvjedovali radnici HT-a

Više od 600 radnika Hrvatskog Telekoma (HT) danas je u Splitu ispred sjedišta te tvrtke održalo prosvjed najavljenom otpuštanju radnika.

Prosvjedu, u organizaciji Hrvatskog sindikata telekomunikacija, pridružili su se i Sindikat radnika HPT-a te Nezavisni sindikat HPT-a Split.

Predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Josip Pupić izjavio je kako je zahvaljujući velikom odzivu, koji ih je iznenadio, na pravi način upućena poruka Vladi i upravama HT-a i DT-a "da nećemo pristati da nam jednostavno dođu i kažu 700 je radnika viška".

"Oni će nam to morati dokazati, a ako u tome uspiju onda ćemo tek sjesti za stol i pokušati rješavati te probleme na zadovoljavajući način", rekao je Pupić.

Najavio je početak pregovora sindikata s Upravom HT-a u petak, na kojima će najprije, pokušati raščistiti situaciju s radnicima koji su već otišli iz HT-a, a prema kojima se, kako je rekao, Uprava tvrtke ne postavlja pošteno i korektno.

"Tek kada to raščistimo", poručio je, "možemo početi i s rješavanjem ovog problema, a imamo mogućnosti, jer kolektivni ugovor ne dopušta otpuštanje dok se Radničko vijeće ne sastane, a takvu situaciju možemo držati sve do kraja lipnja iduće godine."

"Ako ne dođemo do dogovora, počet će opći štrajk u HT-u", zaključio je Pupić.

Tijekom prosvjeda u Sinjskoj ulici nije zabilježen niti jedan izgred, a mirno je i završen nešto poslije 10 sati.

(Hina) xdstr ymć

Pročitajte više