Split: Stanari prosvjeduju; gradnja trafostanice počela

STOTINJAK građana splitske četvrti Dobri prosvjeduje danas zbog izgradnje 110kilovoltne trafostanice jer će im, kako kažu, zračenje opasno ugroziti zdravlje budući da je trafostanica udaljena svega desetak metara od njihovih kuća i stanova..

Prosvjed je, kako je policiji najavljeno, počeo u 9 sati, uz osiguranje interventne postrojbe Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Unatoč prosvjedu građana, radovi su uz asistenciju policije počeli oko 11 sati, ograđivanjem gradilišta.

Zbog odbijanja da postupi po zapovijedi policije i makne se s mjesta izvođenja radova, kako su to učinili drugi prosvjednici, uz to i vrijeđajući policiju, u policijsku je postaju priveden, potvrđeno je u PU, Z.B. (1960.) koji je nakon informativnog razgovora pušten i protiv njega će biti podnesena prekršajna prijava.

Investitor je izgradnje trafostanice Dobri, vrijedne 67 milijuna kuna, Hrvatska elektroprivreda, a izvođač radova je konzorcij Končar-Brodomerkur.

Predstavnik stanara na prosvjedu Zdenko Dvornik rekao je novinarima kako stanari traže da se riješi bar jedna od njihovih sedam tužbi protiv HEP-a koje, tvrdi, leže u ladici Općinskog suda.

Stanari koji tvrde da je HEP nezakonito ishodio građevnu dozvolu uzdaju se, kazao je Dvornik, i u predsjednika Stjepana Mesića kojemu su pisali i nadaju se da će on obustaviti radove dok sudovi ne završe postupke koje su pokrenuli protiv HEP-a.

Stanari su potporu zatražili i od predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora Žarka Puhovskog.

Direktor Elektrodalmacije u Splitu Željko Đerek kazao je pak Hini kako su danas započeti radovi u suglasnosti sa svim propisima i da je investitor HEP obavio sve zakonom predviđene radnje.

Dodao je da se ne može dopustiti da ljudi koji nemaju pojma o struci zaustavljaju ovako važan projekt o kojemu ovisi normalna opskrba strujom velikog grada kakav je Split.

"Nema štetnog utjecaja na zdravlje ljudi, to je dokazano", ističe Đerek i dodaje da treba prije svega poštivati znanje i struku.

(Hina) merc dd

Pročitajte više